Hotel Rwanda

En film som får dig att börja tänka

Don Cheadle spelar huvudrollen i en sann historia baserad på Paul Rusesabaginas liv, en hotellmanager som huserade och beskyddade över tusen tutsiflyktingar under deras kamp mot massakern i Rwanda. En omskakande film, enligt vår recensent.

Hotel Rwanda

En film som får dig att börja tänka

En film som får dig att börja tänka

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Don Cheadle spelar huvudrollen i en sann historia baserad på Paul Rusesabaginas liv, en hotellmanager som huserade och beskyddade över tusen tutsiflyktingar under deras kamp mot massakern i Rwanda. En omskakande film, enligt vår recensent.
Tummen upp!

Hotellchefen Paul Rusesabagina och hans familj lever ett bra liv i Rwanda. Paul är chef på ett fint schweiziskt hotell. Trots att han under arbetsdagen måste sticka till sina många kontakter diverse mutor för olika tjänster som får verksamheten att fungera, flyter livet på i sakta mak under den afrikanska solen.

Paul är du och bror med de flesta inflytelserika personer i Rwanda - både svarta och vita. I alla fall är det vad han tror, tills inbördeskriget bryter ut. Hutuledarna har bestämt sig för att utrota tutsibefolkningen i landet, och plötsligt har alla betydelsefulla vita och svarta människor samt FN lämnat landet. Ett folkmord pågår, och grannar som nyss varit goda vänner släpas ut ur sina hus på natten för att återfinnas med avskuren hals dagen därpå (eller återfinns aldrig).

Pauls fru är tutsi, och hennes brors familj är plötsligt försvunna. Plötsligt står Paul med ett hotell utan gäster, där inget fungerar, och massor av förtvivlade tutsiflyktingar börjar dyka upp. Hur ska Paul kunna hjälpa alla och samtidigt rädda sin familj?

Hotel Rwanda är något så ovanligt idag som en film som får en att börja tänka, grubbla och kanske gråta också. Hur kunde en etnisk rensning genomföras, när omvärlden visste vad som hände, men ingen gjorde någonting? Inte ens FN. Varför är vissa länder värda att hjälpa, medan andra inte betyder ett dugg? Varför är världen så fruktansvärt hemsk?

Skådespelarinsatserna i filmen är mycket bra, och Don Cheadle ÄR Paul Ruesabagina. Bland det bästa och mest omskakande jag sett på bio på senare tid.

Publicerad 2005-03-17

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Hotel Rwanda”

Bilder från “Hotel Rwanda”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Hotel Rwanda”

Dela “Hotel Rwanda” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

den var jätte farlig

martin

2013-03-04 09:09:00

Katolsk

Fred åt folket! Krig är inte bra. Fred är bra. Take care.

Olle

2010-12-08 10:22:00

Film

Skitbra, går ej beskriva. Är förbannad över hur vi kunde överge dessa människor. Fan. Skäms. Det är bara att inse, vi behöver veta mer om läget i afrika, även i asien där händer oxå saker som får en att bli förbannad, mest för att man inget visste förrns det hela är över och alla jävla biståndsmedel kommer. Fy fan!

isa

2008-02-25 22:49:00

Hotel Rwanda

Hotel Rwanda är helt klart en av de mest minnesvärda filmer jag någonsin sett. Det som jag verkligen reagerade över var att omvärlden visste om att ett folkmord pågick i Rwanda våren 1994, men inte ett försök att stoppa det gjordes! Man tror inte att det är sant, men det var sant! Till skillnad mot andra folkmord som begåtts (ex Kambodja 1975-1979, då ingen visste vad de Röda Khmererna gjorde mot sitt eget folk) så visste omvärlden vad som pågick i Rwanda 1994 (har själv minnen från nyhetssändningar från Rapport, Aktuellt etc just den våren, då folkmordet pågick, var själv 14 år gammal då), men ingen gjorde något. FN "fick" inte ingripa. Denna film är oerhört viktig att se så att inte samma misstag upprepas igen. Många filmer "baserade på sanna historier" kan kännas väldigt osanna, men inte Hotel Rwanda! Kanske den bästa av alla de filmer baserade på sanna historier jag någonsin sett!

Rickard

2007-10-13 14:15:00

svar till Diana

Diana: Du har rätt i allt du säger. Det är en stark film, den borde ses av alla osv. Men jag ser itne hur du får in rasism. För mig personligen, så handlar den om den verkliga sidan av vårt samhälle, av vår värld. Där diskriminering tolereras. FN, det är skit. Det betyde ringenting. Världen gjorde INGENTING. Och det var inte därför dom var teroitster som du gjorde så, det var för att dom var själviska o ynkliga.

Hanna

2007-09-06 16:09:00

En av den

bästa filmen jag har sett. Jag brukar inte vara sentimental ang. filmer men den här är en mycket stark film. Rekommenderas! Dock inte för känsliga människor, då den är en sann film. Men otroligt bra, och ALLA borde se den, så att detta fruktansvärda misstag aldrig upprepas igen. Paul Rusesabagina är min hjälte och han borde vara en ikon för antirasism och organisationer som säger att alla människor är lika, oavsett kultur, religion och färg.

Diana

2007-07-24 12:13:00

Hotel Rwanda

Grymt gripande oxh omskakande film. Än en gång påminns man om hemska rasideologier som funnits runt om i världen. Det är sjukt hur man lyckats vända ett helt folk till att tänka så nedvärderande om de som inte ser likadana ut som en själv! klart sevärd film!

Josefin

2007-05-23 18:36:00

hotel rwada

sitt den i skolan, och jag började nästan gråta. den var otroligt bra, och den fick en att fundra ganksa noga hur det har det där i afrika.

minnasofia

2007-04-14 22:03:00

eftersmart

Filmer som den här påminner oss om att vi inte får vara eftersmarta. Filmen är jättebra och väcker ens medvetande.

leffe

2007-02-14 12:04:00

hotel rwanda

jaa.. vad kan man säga .. det är faktiskt svårt att beskriva käslorna efter att man har sett denna film !! fan va de är sjuka , de som mördade sina egna folk.. det är hemskt! och det värsta är att det pågår fortfarande än idag i många länder !!

Ninaa

2007-02-06 13:02:00

Hotel rwanda

jag tyckte filmen var jättebra kunnde iblan vara lite äkligt men annars var den bra

emma.FA

2006-12-20 15:20:00

Filmen

Jag har aldrig gråtit så mycket som till en här filmen, jag har nu sett den två gånger, och jag tjöt lika mycket båda gångerna.. det är så sjukt, det går inte att förklara med ord, allt är känslor !

Maria

2006-12-06 21:01:00

Hotel rwanda

Filmen var skiiiita braa jag höll på döööööööö hihihi

rusabaGINA

2006-11-17 22:10:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Hotel Rwanda

Originaltitel

Hotel Rwanda

Speltid i minuter

121

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2005-03-18

Produktionsländer
Språk

engelska, franska

Budget

17 500 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Scanbox

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2004-12-22 PG-13
Italien 2005-03-11
Storbritannien 2005-03-04 12A
Kanada 2004-09-11 PG
Tyskland 2005-04-07 12
Frankrike 2005-03-29 U
×