Planet Terror

Rapsodi i våld och äckel

Filmen är andra halvan av Robert Rodriguez och Quentin Tarantinos B-filmshyllning "Grindhouse". Första halvan, "Death Proof", med tjejslakt och klämmiga biljakter, recenserades här av mig och jag gav tummen upp, med tvekan. Planet Terror är våld utan nåd. I sin genre tekniskt skicklig, men i total brist på budskap, själ och empati. Det är i stället en lavin av förakt för medkänsla, kvinnor och sjuka.

Planet Terror

Rapsodi i våld och äckel

Rapsodi i våld och äckel

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Filmen är andra halvan av Robert Rodriguez och Quentin Tarantinos B-filmshyllning "Grindhouse". Första halvan, "Death Proof", med tjejslakt och klämmiga biljakter, recenserades här av mig och jag gav tummen upp, med tvekan. Planet Terror är våld utan nåd. I sin genre tekniskt skicklig, men i total brist på budskap, själ och empati. Det är i stället en lavin av förakt för medkänsla, kvinnor och sjuka.
Tummen ner!

Bruce Willis har en mindre roll och gör entré med repliken "Var är skiten?". Det blir vi snart varse. Ett virus, DC2, har landat i ett mindre samhälle i Texas. De drabbade blir monster med svulstiga, deformerande bölder och i ständig jakt efter människokött. Hjälten Wray (Freddy Rodriguez) är en vanlig, vapentokig kille och hans flickvän Cherry (Rose Mc Gowan) en enbent, lika skjutglad gogo-dansös. Ett gäng överlevande blir beväpnade och utsedda till sheriffassistenter. Sedan börjar avlivningen av de sjuka, som är mordiska kannibaler och väller in överallt.

Om man älskar zombiefilmer och b-actionfilmer och kanske gillade Rodriguez zombiefilm, "From Dusk till Dawn", så uppskattar man nog Planet Terror. Rodriguez är duktig på att få människor och bilar att explodera effektivt och det är tydligen syftet med filmen. Det är grafiskt välgjort när blod, människodelar och hjärnsubstans sprutar åt alla håll. Men det räcker inte för mig. Har man sett tjugo dödsjuka, vanskapta individer mejas ned av hjälten en gång, så är det mer än nog. Men det blir femtio repriser och då undrar jag hur man ska vara funtad för att tycka det är högklassig underhållning.

Det finns humor och snärtiga repliker. Rodriguez lyckas med att skapa b-skräckisens slitna, repiga filmkopior och mitt i filmen brinner en rulle upp. Men man missar inget. Handlingen störs inte alls av förlusten.

Fotot inger respekt och Rodriguez använder givetvis den moderna ljudtekniken. Det smäller i biografens alla hörn. Tempot är högt och kvinnorna vackra och sexiga. Men jag blir inte ett dugg berörd, inte ens skraj och till slut inte ens imponerad, bara uttråkad. Slutet är förutsägbart och fånigt pjollrigt.

Jag vänder mig inte mot genren. Den har sin publik och kan göras bra eller mindre bra. Och att ropa på censur i sammanhanget anses så förkastligt att man gör sig bara till åtlöje. Men det finns en människosyn, ett förakt för sjuka, kvinnor och gamla, som är oroande. Planet Terror beskriver förmodligen nutidens värderingar och krav på förströelse. En parodi på en parodi, gränslöst, obarmhärtigt och rått. Filmen har framgång i världen och Rodriguez blir rik och berömd. Men jag är inte road.

Publicerad 2007-07-25

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Planet Terror”

Bilder från “Planet Terror”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Planet Terror”

Dela “Planet Terror” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

HAHA

alltså, grejen med denna film ( och death proof ) är ju att de ska va "dåliga". Det är ju en hyllning till de b-filmer som visades på bio när rodriguez o tarantino var lite yngre. meningen med filmen är knappast att det bara ska explodera bland kroppar och bilar. men för att verkligen uppskatta filmen, så måste man definitivt kunna se det roliga i det tråkiga så att säga. planet terror är otroligt överdriven när det gäller allt, vilket gör den sjukt rolig, för om man sedan ser en äkta gammal b-rulle så gäller samma sak där. Äh, strunt samma, orkar egentligen inte få nån annan att förstå charmen i dessa filmer. fattar man så fattar man och tycker det är grymt roliga filmer, fattar man inte, så finns det nog inget hopp heller.!

esmeralda

2007-10-18 14:47:00

Gaaahhh...

Patetisk & skitdålig, sannolikt den sämsta rulle jag någonsin kollat på. Jag va less redan efter halva. Om jag ska säga något bra från rullen så va de välgjorda effekter & en snygg brud me fina pattar som man fick se i bh.

Perre

2007-10-07 23:52:00

Inte parodi

Det här är inte parodi på grindhouse. Det är en hyllning, ett tribut!

Mats

2007-08-21 01:08:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Planet Terror

Originaltitel

Planet Terror

Speltid i minuter

80

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-08-03

Produktionsland
Språk

spanska, engelska

Budget

67 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Svensk Filmindustri

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-04-06
×