Fuerteventura

En vandring i trams

Reklamfilmsproducenterna St Paul Film släpper årets tredje långfilm, efter "Puss" och "Ond tro". Denna gång är det Mattias Sandström som gör sin långfilmsdebut med "Fuerteventura".

Fuerteventura

En vandring i trams

En vandring i trams

  • Recension
  • Filmfakta
  • Diskussion
Reklamfilmsproducenterna St Paul Film släpper årets tredje långfilm, efter "Puss" och "Ond tro". Denna gång är det Mattias Sandström som gör sin långfilmsdebut med "Fuerteventura".
Tummen ner!

Att åka till Kanarieöarna verkar ha blivit allt mindre populärt efter att svensken hittade Thailand på kartan. Men en stackare beger sig till den något mer okända ön Fuerteventura (som egentligen är Gran Canaria) för att surfa, dricka och glömma den kvinna vars död han låg bakom i och med en trafikolycka.

Så fort han landar börjar märkliga saker hända. En av hotellstäderskorna är märkligt lik hans döda flickvän, hans bartender beter sig som sin kollega i "The Shining", och huvudkaraktären får problem med antingen sin perception, sina aritmetiska färdigheter eller så växlar hans fingerantal faktiskt i mängd. Resan börjar mer och mer att likna en hemsk mardröm än en solkig solsemester.

Filmen har vissa likheter med Hans Dahlbergs "En vandring i solen". En deprimerad man åker till svennig semesterort (i Dahlbergs film är det till Cypern Gösta Ekmans karaktär sticker) och läker sina sår i famnen på en kvinna. Men där "En vandring i solen" är nästintill mästerlig i allt från mise-en-scène till skådespel (Ekman gör förmodligen sin bästa roll i denna film) lider "Fuerteventura" av stora brister.

Filmen drar på sig alla klichéer denna genre är kapabel till. Har vi inte tröttnat på scener där en karaktär blir galen och regissören skildrar det genom att fästa en kamera på skådespelaren, där vi i halvbild ser hur skådespelaren verkar förvirrad och ser sig omkring, kanske även springer lite? Visserligen spelas huvudkaraktären av Peter Eggers som inte är utan talang. Men av någon anledning låter dialogen bättre när han talar engelska än när han talar svenska. Mike Sheridans musik är både vacker och väl använd, men det hjälper föga i en film där logik är helt frånvarande och där varje intressant detalj missbrukas. Exempelvis var scenerna på stranden drömska, medan drömsekvenserna mer liknar cut scenes från något illa regisserat tv-spel. "Fuerteventura" rekommenderar jag ingen att besöka, varken i verkligheten eller på biografen.

Publicerad 2010-11-19

 

Säg vad du tycker om “Fuerteventura”

Dela “Fuerteventura” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

RE: tja

Hej Kurt. De flesta som kommenterar mina recensioner verkar vara av den uppfattningen att jag är dum i huvet (sic!), så jag antar att det stämmer. Men det jag menar är att filmen är inspelad på Gran Canaria.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2011-08-06 17:57:00

tja

är du dum i huvet elr fuerteventura är inte alls gran canaria egentligen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kurt

2011-08-06 12:33:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Fuerteventura

Originaltitel

Fuerteventura

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-11-17

I rollerna

Peter Eggers, Lydia Flores Garcia, Ivica Zubak

Regi

Mattias Sandström

Biodistribution i Sverige

Stockholm Filmfestival

×
×
×