Förtrollad av Paris

Modern saga lyckas inte förtrolla

Typsnittet i förtexterna är snirkligt guldiga och doftar lansförsedd riddare på vit häst. Trots berättelsens placering i ett modernt Paris är det en bra indikation på vad som komma skall.

Förtrollad av Paris

Modern saga lyckas inte förtrolla

Modern saga lyckas inte förtrolla

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Typsnittet i förtexterna är snirkligt guldiga och doftar lansförsedd riddare på vit häst. Trots berättelsens placering i ett modernt Paris är det en bra indikation på vad som komma skall.
Tummen upp!

Den franska komedin "Förtrollad av Paris" ("Au Bout de Conte") är en modern saga om 24-åriga Laura som drömmer om att träffa sitt livs kärlek, eller sin prins om man så vill. När hon träffar den kämpande och begåvade musikstudenten Sandro på en bal - precis på det sätt som hon har drömt om - blir hon övertygad om att han är den rätta. De två inleder en intensiv kärleksaffär som verkar leda mot ett lyckligt slut, men då träder vargen in i leken och ingenting blir som de tänkt sig.

Det här är den franska skådespelerskan och regissören Agnès Jaouis fjärde film bakom rodret. Hon står även för filmmanuset, och gestaltar en av rollerna.

På ett någorlunda Woody Allen-manér så finns det en del sura och griniga karaktärer i filmen, och jag kan personligen tycka att det blir mer jobbigt än roligt i längden. Vet inte om hon anser att det är vardagsrealism, men då tycker jag att hon har en ganska tråkig syn på vardagen. Kanske är det så att karaktärernas surmulna tillvägagångssätt i början av filmen bidrar till känslan av ett någorlunda lyckligt slut, allt eftersom filmen skrider mot sin upplösning.

Med inspiration av Askungen, Rödluvan och what not, snirklar sig historien fram med grafiska mellanspel och små lustigheter här och där. Det gör "Förtrollad av Paris" till en lekfull film som ibland känns fånig och aldrig briljant, men den är småmysig och engagerar tittaren genom sina olika småhistorier som berättas parallellt utan att bli nämnvärt stökig. Det bör också sägas att den svenska titel-översättningen är något missvisande för Paris finns med mest som en kuliss och aldrig som en aktiv aktör.

Man tänker sig att alla sagor slutar lyckligt men det beror ju givetvis hur man ser på saken. För de otaliga elaka styvmödrarna, till exempel, brukar det aldrig gå bra, och man kan ju alltid fråga sig vem som är god och vem som är ond. En del av behållningen med den här filmen är att det inte är helt enkelt att lista ut vart den är på väg. Och det är ju alltid trevligt.

Publicerad 2013-04-04

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Förtrollad av Paris”

Bilder från “Förtrollad av Paris”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Förtrollad av Paris”

Dela “Förtrollad av Paris” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Förtrollad av Paris

Originaltitel

Au bout du conte

Speltid i minuter

93

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-04-05

Produktionsland
Språk

franska

Biodistribution i Sverige

Nonstop Entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Italien 2013-06-06
Franska Guyana 2013-03-05 OM
Frankrike 2013-03-06
USA 2014-06-27
Spanien 2014-06-20
Tyskland 2014-09-26 12
×