Flyga drake

Färgstarkt och gripande

Khaled Hosseinis roman Flyga drake har blivit en oerhörd succé över hela världen. Nu har den blivit film, regisserad av Marc Forster som tidigare gjort Monsters ball och Stranger than ficiton.

Flyga drake

Färgstarkt och gripande

Färgstarkt och gripande

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Khaled Hosseinis roman Flyga drake har blivit en oerhörd succé över hela världen. Nu har den blivit film, regisserad av Marc Forster som tidigare gjort Monsters ball och Stranger than ficiton.
Tummen upp!

Pojkarna Amir och Hassan är bästa vänner i 1970-talets Afghanistan. De gör allt tillsammans, trots att deras bakgrund finns i helt olika sociala skikt. Amir är son till en välbärgade affärsmannen Baba, medan Hassans far är tjänare åt den förre. Deras största nöje är att flyga drake tillsammans. Amir är en mästare på att klippa av snören till konkurrenternas drakar i den årliga tävlingen i Kabul, medan Hassan är den som springer efter de drakar Amir "besegrat". Utan att ens se dem vet han exakt var de kommer att landa. Amir drömmer om att bli författare, och reciterar historierna han skriver för den icke läskunnige kompisen.

En dag händer något som kommer att förändra de båda pojkarnas framtid för alltid och som leder till att Amir sviker sin trogne vän. Kort därefter invaderar sovjetiska styrkor landet och den antikommunistiske Baba måste fly landet tillsammans med sin son. De hamnar efter en strapatsfylld resa i USA, där pappan får ta lågavlönade jobb för att kunna försörja sig och sonen och bekosta hans utbildning.

Efter många år i USA får Amir, som nu har är författare och precis har fått sin första bok utgiven, ett samtal från Pakistan. Han måste återvända till Afghanistan för att hjälpa sin gamle vän Hassan.

Flyga Drake är en gripande och färgstark film som suger tag i mig direkt. Den visar upp ett levande och fritt Afghanistan, före både sovjetiska och amerikanska invasioner. Huvudstaden Kabul är en vacker och inbjudande stad i filmens början, på 70-talet. När sedan Amir återvänder efter många år ligger staden i ruiner och all är grönska har blivit till grått damm. Men framförallt är det här en film om hur vänskapsband kan överleva, vad som än kommer däremellan.

Publicerad 2008-03-27

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Flyga drake”

Bilder från “Flyga drake”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Flyga drake”

Dela “Flyga drake” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Flyga drake

Originaltitel

The Kite Runner

Speltid i minuter

128

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-03-28

Produktionsländer
Språk

ryska, urdu, afghanska, engelska

Budget

20 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-10-14 PG-13
Italien 2008-03-28
Frankrike 2008-02-13
Polen 2008-02-29
Storbritannien 2007-12-26 12A
Tyskland 2008-01-16 12
×