Faustas Pärlor

Skräck som gått i arv

Faustas mor blev våldtagen och misshandlad. Fausta själv har fått rädslan via modersmjölken. Det här är ett omskakande drama om ett lands traumatiska historia.

Faustas Pärlor

Skräck som gått i arv

Skräck som gått i arv

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Faustas mor blev våldtagen och misshandlad. Fausta själv har fått rädslan via modersmjölken. Det här är ett omskakande drama om ett lands traumatiska historia.
Tummen upp!

Miljön är ett Peru där befolkningen fortfarande försöker återhämta sig efter de många åren av gerillakrig och konflikter. Öppningsscenen är oerhört stark, en gammal kvinna sjunger om hur hon blev våldtagen när hon var gravid och tvingades att svälja sin döde mans penis.

Strax därefter dör hon och hennes dotter Fausta påbörjar en förtvivlad inre och yttre resa. Hennes främsta mål är att få fram nog med pengar så att hon kan ge sin mor en värdig begravning. Hon får anställning som husa hos Fru Aida, en något hysterisk och deprimerad konsertpianist. Fausta sjunger gärna i sin ensamhet och när Aida hör detta blir hon så fascinerad att hon erbjuder henne en pärla för varje gång hon sjunger en snutt för henne.

Fausta är ingen vanlig ung kvinna, hon lider av "den skrämda bröstvårtan", hon har fått rädslan via modersmjölken. Det leder till att hon är rädd för allt och alla, mest är tyst och knappt vågar se någon i ögonen. Hon bär på en skräck att hennes mors öde ska drabba även henne, därför har hon stoppat in en potatis i vaginan (bara vämjelse kan stoppa vidriga människor, säger hon). Potatisen leder till infektioner och flera sjukhusbesök.

Inte mycket är muntert alltså, utom den försiktiga vänskapen med trädgårdsmästaren. Dessutom gifter sig alla till höger och vänster om Fausta, med pråliga klänningar, ostbågar på buffébordet och löpande band-fotografering framför en cheezy backdrop. Det förstärker ytterligare känslan av utanförskap, en flicka som är så rädd för livet att hon knappt vågar röra något eller någon. Hur och när ska hon bli modig nog att börja leva?

Filmen bär på ett makligt tempo och en lågmäld stil, och det är faktiskt inte så mycket som händer. Det här handlar mer om en inre resa, där en blick säger mer än ord. Vackert, men inget för den otålige.

Publicerad 2009-09-10

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Faustas Pärlor”

Bilder från “Faustas Pärlor”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Faustas Pärlor”

Dela “Faustas Pärlor” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Faustas Pärlor

Originaltitel

La teta asustada

Speltid i minuter

95

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-09-11

Produktionsbolag
Produktionsländer
Språk

quechua, spanska

Biodistribution i Sverige

Folkets Bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-02-12
Italien 2009-05-08
Brasilien 2009-08-21
Peru 2009-03-12
Spanien 2009-02-13
Frankrike 2009-06-17
×