Evil Dead

Blodigt men känslokallt

Trettio år efter originalet bjuds vi på en nyinspelning som lovar mycket men som inte riktigt orkar leva upp till "hypen".

Evil Dead

Blodigt men känslokallt

Blodigt men känslokallt

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Trettio år efter originalet bjuds vi på en nyinspelning som lovar mycket men som inte riktigt orkar leva upp till "hypen".
Tummen ner!

Nyinspelningarna av allsköns skräckfilmer har haglat över oss de senaste åren. För mig som i grund och botten älskar genren har det varit både himmel och helvete. Ska man vara ärlig så har det mesta varit dåligt. Men jag tröttnar aldrig på att bli besviken. Och ibland så lyckas de ju faktiskt. "I Spit on your Grave", "Last House on the Left" och "Maniac" är, enligt mig, sådana exempel. Explosiva, bokstavligt som bildligt, filmer där regissören följt sin egen vision istället för publikens förväntningar. Nu är det alltså dags för ännu en remake. Den här gången är det nykomlingen Frede Alvarez som tagit sig an Sam Raimis klassiska "The Evil Dead" från 1981. Raimi producerar (tillsammans med Bruce Campbell) och Diablo Cody har putsat på manuset. Postern lovar: "The most terrifying film you will ever experience" Mycket att leva upp till alltså.

Senaste versionen av "Evil Dead" förnyar konceptet aningens med att stampa av i drogmissbruk och rehabilitering. Tre vänner tar med sig en fjärde för att få henne ren från droger. Ingen lätt uppgift, problemen stockar sig ytterligare då man finner The Book of Blood och förlöser skogens demoner. Det blir snabbt våldsamt. Karaktärerna hinner aldrig sjunka in. Tungor delas på mitten med rakblad, armar skärs av och hud kokar som gröt. Sliskigt och slaskigt men aldrig spännande, aldrig ens störande, på riktigt. Varför? Jo, vi har ju aldrig lärt känna karaktärerna. Sedan är filmen på tok för snygg för sitt eget bästa, en smaksak så klart.

Nu är det väl kanske inte fullt så katastrofalt som det låter. Evil Dead 2013 har ett tempo som underhåller, man har aldrig tråkigt, och snygga plastiga latexeffekter som på sätt och vis hyllar originalet mer än filmen som helhet. Och så slutscenen, komplett med motorsåg och allt (knappast någon spoiler, vi visste alla att den skulle komma). Ultrabrutalt och som taget direkt ur Xavier Gens "Frontières" eller Neil Marshalls "The Descent". Aggressivt och sanslöst medryckande. Ett tips är också att sitta kvar till eftertexterna rullat färdigt, då bjuds man på lite godis.

Publicerad 2013-05-10

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Evil Dead”

Bilder från “Evil Dead”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Evil Dead”

Dela “Evil Dead” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Evil Dead

Originaltitel

Evil Dead

Speltid i minuter

91

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-05-09

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

17 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2013-04-05

×
×
×