En obekväm sanning (2006)

Viktig film om stigande hav

Mänskligheten sitter på en tickande bomb. Om det som majoriteten av världens klimatforskare hävdar är riktigt, har vi bara tio år på oss att förhindra den katastrof som hotar jorden. Förre vicepresidenten i USA, Al Gore, tar frågan på största allvar.

En obekväm sanning (2006)

Viktig film om stigande hav

Viktig film om stigande hav

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Mänskligheten sitter på en tickande bomb. Om det som majoriteten av världens klimatforskare hävdar är riktigt, har vi bara tio år på oss att förhindra den katastrof som hotar jorden. Förre vicepresidenten i USA, Al Gore, tar frågan på största allvar.
Tummen upp!

Jag vet att alla tar upp frågan hur man gör film av en powerpoint-presentation när de skriver om den här filmen, så det vore kanske bra att låta bli för att inte stämma in i samma sång. Men det är ju trots allt en så stor del av filmen. Huvuddelen av de 100 minuterna är ett avfilmat föredrag där Al Gore drar sina fakta över klimatförändringarna. I en aula, med en videoprojektor och en duk... Det känns väldigt oglamoröst och därför sympatiskt av en före detta presidentkandidat (eller bortfuskad valvinnare) i USA.

Den som har läst på om växthuseffekten och handlar miljövänliga produkter av medvetenhet behöver inte den här filmen, det är inget nytt som kommer fram. Trots allt är det dessa som kommer att gå och se den. Världen är indelade i okunniga, förespråkare och motståndare till idéer om hållbar utveckling? Det fina med att de redan frälsta går och ser filmen är att den ändå funkar entusiasmerande, det är mycket fakta på en gång och det är nyttiga påminnelser om saker man känner till, eller kanske börjat tvivla på?

Al Gore är en auktoritet på området, han har ägnat hela sitt vuxna liv åt att läsa på om klimatförändringar och föreläsa om dem. Under tiden har utsläppen ökat och temperaturen stigit, hans faktaunderlag har bekräftats och förtydligats, och han pekar ut en framtid där polarisarna smält bort - allt underbyggt med vedertagna forskningsresultat - och havsisarna stigit med flera meter och orkaner och andra naturkatastrofer tilltagit i styrka. Låglänta (och tätbefolkade) delar av världen blir vattentäckta och obeboeliga, andra områden torkar ut för att smältvatten inte länge fyller floderna.

Det kan tyckas som en total blindhet när man nästa dag läser nyheter om att folk bygger bostäder som aldrig förr vid kusterna, strandtomter... På bara några år kan husen vara bortspolade, även här i Sverige.

Det är trots alla orosmoln inte en dyster film. Al Gore tar upp mänskliga landvinningar genom historien: mänskliga rättigheter, lika rösträtt för kvinnor och män, avskaffandet av apartheid. Kunde vi det där så kan vi väl göra det här också, som är lika viktigt? Han fyller på med argument, det är bara viljan som saknas - omställningar till ett hållbart samhälle kostar ingenting, tvärtom kan det generera vinst på vägen, hävdas det.

Invändningarna mot filmen skulle vara att den faktiskt inte är särskilt filmisk utan mer som en TV-dokumentär. Men samtidigt, hur ska man nå ut med viktiga budskap? Film och DVD kompletterat med TV blir ju ett ännu större genomslag. Det kunde ha varit en bättre film. Men det kunde kanske inte varit en viktigare film.

Så är du miljövän så släpa med dig en äkta miljöskeptiker och gå på bio. Stanna kvar under eftertexterna, där kommer enkla tips om hur man kan reducera sina egna koldioxidutsläpp till noll. Tro det eller ej.

Publicerad 2006-09-08

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “En obekväm sanning”

Bilder från “En obekväm sanning”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “En obekväm sanning”

Dela “En obekväm sanning” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Att reducera till noll menar inte med att sluta andas. men det vardagliga som att inte köra bil till jobbet när grannen ska till samma ställe är bara ett av de sätt som man kan minska sina utsläpp på.

henka

2009-02-25 18:15:00

"Hur man kan reducera sina egna koldioxidutsläpp till noll"

Det går inte helt till noll,men mycket, åk båt istället för flyg,eldrivna bilar,använda solvärme till värme i hus

Jesper

2007-12-04 14:32:00

Reducera sina egna koldioxidutsläpp till noll

Ja, hur funkar det egentligen? Bara man andas så släpper man ut koldioxid i luften ju. Det är ju respiration. Nej, att leva utan att på ett naturligt sätt släppa ut koldioxid i luften är omöjligt, då dör man ju. Men visst kan jag förstå hur man kan reducera sina utsläpp genom att inte förbränna en massa bensin, m.m., men då reduceras ju ändå inte utsläppen till noll.

Bettan

2007-09-25 20:40:00

Nollvision

Det västa som jag ser med detta problemet är att det är vi "vanliga" människor som får betala för vad stora industier och företag har blundat för i alla år.

Johan

2007-07-08 14:17:00

En obekväm sanning

Denna film har verkligen väldigt bra fakta problemet är att det blir tröttsamt att lyssna & se på. Men som sakt mycket lärorik film.

Nulla

2007-05-21 09:14:00

"hur man kan reducera sina egna koldioxidutsläpp till noll"

Hur ska det gå till? Sluta andas, sluta värma upp sitt hus, aldrig mer resa?

tobbo

2007-05-01 15:51:00

En obekväm sanning

Den filmen måste man se. den är skit bra man kan inte slita sig ifrån den när man väl börja sett den .

Jennie

2007-04-23 20:51:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

En obekväm sanning

Originaltitel

An inconvenient truth

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-09-08

Produktionsland

USA

Budget

1 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

United International Pictures

Internationell premiär

2006-01-24

×
×
×