Dreamgirls

Broadwaymusikal blir film

Det verkar finnas ett överflöd av filmatiseringar nuförtiden. Böcker, tv-serier, verkligheten, allt ska filmatiseras. Det här är en musikal som funnits i evighet som nu hittat till filmduken. Vad har hänt med alla originalmanus? Vågar ingen satsa längre?

Dreamgirls

Broadwaymusikal blir film

Broadwaymusikal blir film

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det verkar finnas ett överflöd av filmatiseringar nuförtiden. Böcker, tv-serier, verkligheten, allt ska filmatiseras. Det här är en musikal som funnits i evighet som nu hittat till filmduken. Vad har hänt med alla originalmanus? Vågar ingen satsa längre?
Tummen ner!

Okej, för det första, Beyonce Knowles har tagit itu med sin skådespelarkarriär på ett ganska mycket smartare sätt än många andra popstjärnor (ja, ni vet vilka jag menar). Allt handlar nog i slutändan om att välja rätt roller och att framförallt inte medverka i filmer skrivna runt sig själv. Beyonce är duktig och även Jennifer Hudson, American Idol-deltagaren som fått sitt stora genombrott med den här filmen. Det är ganska tydligt hon som lyfts fram som filmens stora sångstjärna, till och med i eftertexterna trycks det lite extra på Introducing Jennifer Hudson och så vidare. Dessutom är det kul att se Eddie Murphy göra något vettigt igen, det känns som att det var längesen och hans roll passar honom perfekt!

Synd på alla kändisar att de inte kan göra något åt handlingen i filmen. Tyvärr blir den urvattnad ganska fort. Man bryr sig inte riktigt om vad som händer med The Dreamettes. Antingen har det att göra med den lite röriga handlingen, eller så är det som händer helt enkelt inte tillräckligt intressant? De vanliga intrigerna avlöser varandra, kärlek, svek och framgångar, men jag orkar inte engagera mig.

Och visst, nu är ju musikalen redan gjord sedan länge, men lite jobbigt blir det att låtarna som framförs växlar mellan att vara rena scenframträdanden realistiskt invävda i handligen och sångnummer där någon bara brister ut i sång mitt i dialogen. Kan man inte hålla sig till det ena bara?

Filmen är jättesnygg, kläderna, frisyrerna, dekoren, skådespelarna, sångrösterna, koreografin, allt glittrar och ser dyrt och genomarbetat ut. Men sen finns det inte särskilt mycket mer bakom och två timmar och tio minuter är lite för lång tid för att sitta och titta på snygga 60-talsklänningar och discokläder.

Den här filmen hade gärna för mig fått stanna på musikalstadiet, den var ju framgångsrik som sådan, varför förstöra ett vinnande koncept bara för att mjölka ur lite extra pengar?

Publicerad 2007-02-06

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Dreamgirls”

Bilder från “Dreamgirls”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Dreamgirls”

Dela “Dreamgirls” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

zzzzzzzzzzzzzz

Musikaler måste vara det onödigaste man kan titta på. All verklighets förankring tas bort när folk börjar sjunga. Hur ofta händer det att folk i din verkliga vardag sjunger fram det de vill ha sagt?

Phantom

2007-07-10 11:11:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Dreamgirls

Originaltitel

Dreamgirls

Speltid i minuter

130

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-02-16

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

70 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2006-12-25 PG-13
Italien 2007-01-26
Tyskland 2007-06-21 0
Amerikanska Jungfruöarna 2006-12-25 PG-13
Spanien 2007-01-26
Storbritannien 2007-02-02 12A
Australien 2007-01-18 M
×