Det vita bandet

Haneke blåser oss på konfekten

Årets guldpalmen-vinnare är i sina bästa stunder vacker, stämningsfull och eftertänksam. I sina sämsta stunder är den pretentiös, överarbetad och tafatt.

Det vita bandet

Haneke blåser oss på konfekten

Haneke blåser oss på konfekten

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Årets guldpalmen-vinnare är i sina bästa stunder vacker, stämningsfull och eftertänksam. I sina sämsta stunder är den pretentiös, överarbetad och tafatt.
Tummen ner!

Filmen utspelar sig i en by i norra Tyskland strax före första världskriget. I den normalt lugna och fridfulla byn går någon eller några omkring och våldför sig på oskyldiga människor. Grannsämjan förvärras allteftersom misstankarna gror. Det dramatiska utspelas dock i bakgrunden när första världskriget bryter ut och händelserna i den lilla byn löst kopplas samman med Tysklands mörka 1900-tal.

Det är svårt att locka storpublik till svartvita filmer nuförtiden. Michael Hanekes främsta ambition är inte att locka storpublik och jag berömmer hans styrka att vara sig själv trogen, att göra det han gör bäst. Frågan är om det inte går lite för långt den här gången. "Det vita bandet" verkar vara mer gjord för hans egen njutning än för andras.

En förtrollande berättarröst sätter stämningen i filmens upptakt. Rösten från den gamla mannen bidrar till en filosofisk, närmast existentiell, ton som kan betraktas vara ett arv från Hanekes tid som filosofi- och psykologistudent. Berättarrösten är med oss hela filmen och är utan tvekan en stark komponent i en i huvudsak tafatt film, med ett undantag.

Utan att generalisera så är jag barnsligt förtjust i svartvita filmer, framförallt de från senare tid när svartvit är ett medvetet konstnärligt val, och inte ett måste, som bidrar till en stämning som är svår att uppnå i färg. Det svartvita fotot av Christian Berger, som också fotade Hanekes "Pianisten" och "Dolt hot", är lika vackert som den orörda tyska landsbygden i vilken filmen utspelar sig.

"Det vita bandet" blandar och ger. Det är ingen dålig film. Problemet är bara det att den inte på något sätt är tillfredsställande. Det blir som att läsa en riktigt bra bok bara för att upptäcka att sista sidan saknas. Jag känner mig blåst på konfekten.

Publicerad 2009-12-17

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Det vita bandet”

Bilder från “Det vita bandet”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Det vita bandet”

Dela “Det vita bandet” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Några tips

Efter din (jean f) frågande inställning till min tolkning av den gamla mannens röst och dess bidrag till en existentiell ton blev jag lite nyfiken på om jag var ensam om min tolkning. Ta en titt på de här recensionerna om du verkligen är intresserad av vad jag menar (förutsatt att du inte bara kommentarer för att du gillar att kritisera): http://www.cinemaspartan.com/2010/01/the-white-ribbon/, http://bostonherlad.com/entertainment/movies/reviews/view/20100115white_a_thrilling_trip_into_darkness_1/. Det finns många fler som är inne på samma linje om såväl denna film som flera av Hanekes tidigare filmer. Med denna kommentar vill jag inte motivera min analys med hjälp av andras analyser utan enbart hjälpa dig förstå vad jag menar. Det verkar snarast som att du antingen inte sett filmen (och därmed inte har en aning om vad jag menar) eller att du inte är så insatt i begreppet existentialism. Som recensent har jag heller inte oändligt med utrymme för att utförligt förklara och utveckla varje åsikt och tolkning jag yttrar i mina recensioner. Jag ställer mig frågande till din anmärkning om min påstådda avsaknad av "kritisk tänk som en recensent ska ha tillgång till."

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2010-01-24 20:34:00

grundlöst

har precis hittat till sidan och hunnit läsa ett par recensioner. det här är bara det vanliga skräpet, svenssons som gillar film och gärna vill skriva om det men inte har något som helst sinne för stilistisk (ni får recensionerna att se ut som svenskauppgifter från mellanstadiet) och och saknar de kritiska tänk en recensent måste ha tillgång till. "Rösten från den gamla mannen bidrar till en filosofisk, närmast existentiell, ton som kan betraktas vara ett arv från Hanekes tid som filosofi- och psykologistudent." alltså, vad betyder det här: en "filosofisk, närmast existentiell ton"? bara blaj. ni måste ju tänka på att andra människor ska läsa det ni skriver. (jag tycker inte det här är hanekes bästa film, jag blev själv en aning besviken, det är absolut inte det det handlar om.)

jean f

2010-01-24 13:38:00

Budskap som försvann

Textremsan gick under flera viktiga avsnitt inte att läsa. SF:s Kundtjänst säger att labbet, inte dom, har ansvaret. Lika dumt som att ett förlag skulle skylla på tryckeriet om sidor fattades i en nyköpt bok.

Björn

2009-12-31 16:46:00

Stackars recensent.. han missade ett mästerverk!

Trader

2009-12-23 02:10:00

En makalös film

tvärt emot recencenten, tyckte jag att filmen var oerhört intressant. Makalöst skådespel, perfekt rekvisita, mättad stämning, ja, den hade mycket att ge. Kanske gillar jag den särskilt för att jag har varit mycket i Tyskland alltsedan 1950-talet och intresserad av vad som skijer och förenar våra kulturer. Se filmen!

Maria Wold-Troell

2009-12-20 17:18:00

Ja, herregud, kunde ni inte satt någon annan på att recensera den här?!?! Gud så arg och frustrerad jag blir!!!

Mad Hatter

2009-12-19 19:45:00

Det här är den sämsta recensionen jag har läst i hela mitt liv.

David Mahmet

2009-12-18 17:16:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Det vita bandet

Originaltitel

Das Weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte

Speltid i minuter

144

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-18

Produktionsländer
Språk

tyska, italienska, latin, polska

Budget

15 238 800 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Folkets Bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Frankrike 2009-05-21
Australien 2010-05-06
USA 2009-10-07 R
Storbritannien 2009-11-13
Italien 2009-10-30
Nederländerna 2009-11-19 12
Tyskland 2009-10-06 12
Tjeckien 2010-01-14
×