Det blåser upp en vind

Den sista filmen av Japans Walt Disney

En vacker animé om Jiro Horikoshi som vill skapa världens främsta flygplan, inspirerad av makrillben.

Det blåser upp en vind

Den sista filmen av Japans Walt Disney

Den sista filmen av Japans Walt Disney

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En vacker animé om Jiro Horikoshi som vill skapa världens främsta flygplan, inspirerad av makrillben.
Tummen upp!

Baserat på den japanska flygplansdesignen Jiro Horikoshis liv har animé-regissören Hayao Miyazaki skapat en fantasifull historia med vackra inslag. Miyazaki har kallats Japans Walt Disney och fick 2001 en världssuccé med "Spirited Away". Sedan dess har han gjort ett gäng filmer och säger nu att "Det blåser upp en vind" är hans allra sista.

Många av Miyazakis filmer innehåller scener där karaktärerna flyger och så är det även i denna. Hela filmen handlar om Jiro som drömmer om att flyga, men då hans närsynthet hindrar honom från att bli pilot bestämmer han sig efter en dröm att bli flygplansdesigner.

Vi får följa honom genom jordbävningar, skola, kärlek, misslyckanden, drömmar och flygplansbyggande. Allt i en upptrappning till andra världskriget, som hotar runt knuten.

Jiro vill bygga vackra plan men livet vill honom annorlunda, och det underutvecklade Japan vill ha stridsflygplan. Jiro äter makrill och beundrar de vackra bågarna på fiskens ben. Han besöker den italienska flygplanskonstruktören Caproni i sina drömmar, och denne delar med sig av sina filosofiska råd om flygplan och livet.

Vid sidan av Jiros dröm att designa det perfekta planet, träffar han sitt livs kärlek i Nohoko, en ung flicka med konstnärliga ambitioner. De möts genom vindens nyckfullhet, och just vinden fortsätter att påverka deras kärlekshistoria.

Vinden är genomgående i hela filmen. Vinden ska bära planen han drömmer om att skapa. Vinden bär med sig hopp, men också eld och förstörelse.

Jiro och Nohokos kärlekshistoria är vacker och gripande. Men den konkurrerar med filmens andra historia; Jiros dröm, vilket gör att filmen ibland blåser förbi händelser. Som att vissa saker bara ska betas av.

Dessutom kan jag tycka att vindreferenserna liksom Jiros återkommande drömmar, är något för tydliga och egentligen för många för min smak. Men jag funderar på om det är lättare att acceptera drömsekvenser och tydliga filosofiska referenser på grund av att det är en animerad film. Som att den animerade filmens ramar är bredare och tål viss geggighet bättre.

"Det blåser upp en vind" är en film om män och mäns drömmar. Jiros syster nämner att kvinnor inte får bli något, och tyvärr verkar det i filmen som att den bästa komplimangen man kan ge en kvinna är att hon är vacker. Något som upprepas gång på gång. Männen är kloka, begåvade hjältar och kvinnorna den vackra utsmyckningen. Och det är ju alltid tråkigt att se.

Publicerad 2014-04-04

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Det blåser upp en vind”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Det blåser upp en vind”

Dela “Det blåser upp en vind” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Det blåser upp en vind

Originaltitel

Kaze Tachinu

Speltid i minuter

126

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2014-04-03

Produktionsland
Budget

30 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

TriArt Film

Internationell premiär

2013-07-20

×
×
×