De Utvalda (2003)

Spännande om amerikansk rättsröta

De utvalda tar upp ett problem i det amerikanska rättssystemet - juryn. Den ska representera ett tvärsnitt av den amerikanska befolkningen, men det ligger mycket bakom urvalsprocessen. Mer än vad som är lagligt, om man får tro filmmakarna.

De Utvalda (2003)

Spännande om amerikansk rättsröta

Spännande om amerikansk rättsröta

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
De utvalda tar upp ett problem i det amerikanska rättssystemet - juryn. Den ska representera ett tvärsnitt av den amerikanska befolkningen, men det ligger mycket bakom urvalsprocessen. Mer än vad som är lagligt, om man får tro filmmakarna.
Tummen upp!

Jurykonsulten Rankin Fitch (spelad av Gene Hackman) kartlägger kandidaterna för jurytjänst i ett rättsmål mot vapenindustrin. Han, och hans stora stab, går minutsiöst tillväga. De fotograferar, filmar, tar reda på personliga hemligheter och till och med söker igenom bostäder i jakt på information. När det sedan är dags att välja den slutgiltiga juryn ger Rankin Fitch kommandon till försvarsadvokaten genom en dold hörsnäcka.

Wendell Rohr (Dustin Hoffman), som driver målet mot vapenindustrin och därmed står på den "goda" sidan, har inte några sådana raffinerade medel till sin hjälp.

Parallellt får vi följa en av jurykandidaterna, Nicholas Easter (John Cusack). Till en början tycks han vara en vanlig kille som gör allt för att slippa jurytjänst. När domaren märker detta blir han naturligtvis invald i juryn. Då tar historien en vändning. Nicholas Easter ville inte alls slippa jurytjänsten, istället har han och hans flickvän gjort allt för att han ska komma in i just den här juryn.

De utvalda är till en början rörig och känns något osammanhängande, men blir efter ett tag en mycket spännande film med flera överraskningar. Framförallt tar den upp ett angeläget problem. Hur mycket går det egentligen att manipulera det amerikanska rättssystemet?

För övrigt: Det händer inte så ofta att den "svenska" titeln är bättre än originaltiteln, men i det här fallet tycker jag faktiskt att de svenska titelmakarna har lyckats. Filmen handlar mer om hur juryn väljs ut än att den i ett skede blir isolerad från omvärlden, som titeln "Runaway jury" anspelar på.

Publicerad 2004-06-03

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “De Utvalda”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “De Utvalda”

Dela “De Utvalda” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Den engelska titeln

Själv tycker jag De utvalda dock låter lite för intetsägande, då det finns massor av filmer som heter något liknande. Sen tror jag att "Runaway jury" syftar på att rättsamhället inte har kontroll på juryn, den är "på rymmen" bort från idealet.

Markus L

2011-04-25 11:21:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

De Utvalda

Originaltitel

Runaway Jury

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2003

Biopremiär i Sverige

2004-03-05

Produktionsbolag
Produktionsland

USA

Budget

60 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Fox

Internationell premiär

2003-10-09

×
×
×