De feta åren är förbi

Oerhört rolig film med budskap

Två unga aktivister, Jan och Peter, gör påhälsningar hemma hos välbeställda personer och organiserar om deras hem för att protestera mot orättvisorna i samhället. Vår recensent hoppas att få ser mer av regissören Hans Weingartner.

De feta åren är förbi

Oerhört rolig film med budskap

Oerhört rolig film med budskap

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Två unga aktivister, Jan och Peter, gör påhälsningar hemma hos välbeställda personer och organiserar om deras hem för att protestera mot orättvisorna i samhället. Vår recensent hoppas att få ser mer av regissören Hans Weingartner.
Tummen upp!

Det här är spelfilmsversionen av Stefan Jarls och Lukas Moodyssons Terrorister, kryddad med en stor nypa humor. Nja, inte riktigt. De feta åren är förbi är en tysk komedi om tre ungdomar som har bestämt sig för att ge de rika en läxa som de sent ska glömma.

Jan och Peter bryter sig in hos välbemedlade villaägare. De stjäl inte något, utan flyttar omkring möbler och saker för att de ska veta att de inte går säkra längre. Efter sig lämnar de också ett meddelande - "Die fetten Jahre sind vorbei".

Jan och Peter har detta som sin hobby, samtidigt som det är en viktig politisk handling, åtminstone för Jan. En dag dyker Jule upp i deras liv. Hon är Peters flickvän, men fattar tycke för Jan när hennes pojkvän är bortrest några dagar.

Tillsammans bryter sig Jule och Jan in i en ännu en villa för att ställa till det för den bortreste ägaren. Allt går dock inte som de tänkt sig och de blir överraskade. Jan och Jule ringer Peter för att få hjälp. De bestämmer sig för att kidnappa den rika villaägaren.

Det här är en film som har ett budskap samtidigt som den är oerhört rolig. Innan pressvisningen hör jag några röster bakom mig som viskar "Åh nej, den är på tyska". Efter filmen hör jag inte några som helst klagomål. Tyskland har alla chanser att segla upp som ett nytt "Danmark" när det gäller kreativ och nyskapande filmproduktion. De feta åren är förbi förtjänar att ses av och roa många biobesökare. Jag hoppas att få se mer av regissören Hans Weingartner!

Publicerad 2005-02-24

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “De feta åren är förbi”

Bilder från “De feta åren är förbi”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “De feta åren är förbi”

Dela “De feta åren är förbi” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Det är en superbra film som är värd att se!

Bussam

2007-01-21 18:28:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

De feta åren är förbi

Originaltitel

Die fetten Jahre sind vorbei

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2005-02-18

Produktionsländer
Språk

tyska

Biodistribution i Sverige

Triangelfilm

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2004-11-25
Tyskland 2004-11-24 12
Frankrike 2005-02-02
Storbritannien 2004-10-25
Schweiz 2004-12-02
×