Day and Night

Otrolig skådespelar-prestation av Persbrandt

En man reser runt i sin bil för att ta avsked till människorna i sitt liv - han ska till New York, säger han. I själva verket letar han efter anledningar till att inte begå självmord. Vår recensent imponeras av denna film som är gjord med hjälp av två DV-kameror, och i stort sett hela Sveriges skådespelarelit.

Day and Night

Otrolig skådespelar-prestation av Persbrandt

Otrolig skådespelar-prestation av Persbrandt

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En man reser runt i sin bil för att ta avsked till människorna i sitt liv - han ska till New York, säger han. I själva verket letar han efter anledningar till att inte begå självmord. Vår recensent imponeras av denna film som är gjord med hjälp av två DV-kameror, och i stort sett hela Sveriges skådespelarelit.
Tummen upp!

Den danska regissören och manusförfattaren till "Dag och Natt", Simon Staho, har sagt att han skrivit filmen som en krigsförklaring mot en viss livssyn. Man kan förstå det - huvudkaraktären Thomas är en typ av man som är alltför vanlig i världen; känslokall och självisk utan förmåga att förstå känslor, vare sig andras eller sina egna. Mikael Persbrandt spelar Thomas och är med i varenda sekund av filmen. Redan i början får vi av en berättarröst (Erland Josephson) reda på att Thomas kommer att skjuta sig i huvudet denna dag. Det som följer är en resa där han åker runt i sin bil och plockar upp olika personer i sitt liv som han säger farväl till. Han ska åka till New York heter det.

Dag och Natt är en speciell film rent formmässigt. Allt utspelas i eller precis utanför bilen, filmat med två DV-kameror där den ena pekar mot förarsätet där Persbrandt sitter och den andra mot passagerarsätet. Man har filmat med båda kamerorna samtidigt i långa tagningar, som DV-mediet ger möjlighet till, och sen klippt ihop det. Detta ger en stil som är minimalistisk och förlitar sig nästan uteslutande på skådespelarnas prestationer. Jag anser att det är ett lyckat drag, mycket tack vare Mikael Persbrandt. Han gör en otroligt bra prestation, och de människor han plockar upp i bilen (Tuva Novotny, Michael Nyqvist, Fares Fares, Pernilla August, Maria Bonnevie, Lena Endre, Marie Göranzon och Hans Alfredson) är alla välskrivna och bra spelade.

Om man ska ta upp svagheter så kan man nämna att de andra karaktärerna inte får särskilt mycket tid på sig. Det finns ett djup hos de personer som Thomas pratar med, men eftersom filmen måste hinna med alla nio stycken går det ibland lite snabbt för dem att komma till sin poäng, innan det är dags för nästa. Detta är inte ett stort problem, men det blir märkbart i kontrast mot Persbrandts karaktär som får hela filmen på sig att utvecklas.

Ju längre "Dag och Natt" pågår desto tydligare blir det att regissören ändå inte vill sänka sig till "fiendens" nivå. Krigsförklaringen omvandlas mer och mer till ett försök att förstå Thomas och hans demoner, samtidigt som resan handlar om en man som letar efter anledningar att inte ta sitt liv.

Det här är ingen kul film och det bör det inte vara, det handlar om de riktigt tunga frågorna. Men vill man se några av Sveriges bästa skådespelare i ett tänkvärt och välskrivet manus ska man inte tveka - se "Dag och Natt"!

Publicerad 2004-08-05

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Day and Night”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Day and Night”

Dela “Day and Night” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Dag och natt

Jag såg precis filmen Dag och natt, och för det första vill jag säga att det är en väldigt rörande film. För det andra är den välgjord och väldigt bra skådespeleri. Man förstår verkligen Tomas' situation och att han tillslut inte hittar något att leva för. Jag tror inte filmen kunde blivit bättre än vad den är, det duger med att man ser filmen genom två simpla vinklar.

Jesper Forsberg

2008-03-25 21:15:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Day and Night

Originaltitel

Dag och Natt

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-08-06

Produktionsland
Internationell premiär

2004-08-06

×
×
×