Cassandra's Dream

Udda Allen

Två bröder i pengaknipa övertygas av sin farbror att utföra ett mord för pengar. Cassandra's Dream är Woody Allens tredje film i Storbritannien - men är knappast något för dig som gillar en klassisk Allen-komedi.

Cassandra's Dream

Udda Allen

Udda Allen

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Två bröder i pengaknipa övertygas av sin farbror att utföra ett mord för pengar. Cassandra's Dream är Woody Allens tredje film i Storbritannien - men är knappast något för dig som gillar en klassisk Allen-komedi.
Tummen upp!

Woody Allen har gjort det igen. En engelsk film. Den första var Match Point, ett finurligt kriminaldrama i engelsk överklassmiljö. Den andra, Scoop, var en mer klassisk Woody Allen-komedi, om än i engelsk överklassmiljö. Till den tredje filmen har han förflyttat sig till den engelska arbetarklassen och deras ekonomiska problem. I centrum står två bröder, spelade av Ewan McGregor och Colin Farrell. De är bästa vänner och har just köpt en segelbåt tillsammans; Cassandra's Dream.

De vill båda bli rika, och medan den ena försöker bli det på spelandets väg vill den andre investera i hotellbranschen. Men det krävs pengar för att betala spelskulder och köpa hotell. Där kommer deras rike farbror (Tom Wilkinson) som bor i USA in. När han kommer på besök till England får de chans att berätta om sina pengabekymmer. Han lovar att hjälpa dem på ett villkor - att de mördar hans före detta kollega som hotar att avslöja hans delvis kriminella affärer. Bröderna blir först bestörta över förslaget, men bestämmer sig till slut att gå honom till mötes.

Det här är nog den mest udda Woody Allen jag har sett på länge. Det finns inte många komiska korn att klamra sig fast vid, utan det här känns som ett mycket engelskt drama med mer Hal Hartley än Woody Allen i sig. Därmed inte sagt att filmen har alla Hartleys kvalitéer, och tyvärr inte heller de sedvanliga Allen-kvalitéerna. Det är svart och åter svart. Om du vill se en Woody Allen-film kommer du med största sannolikhet att bli besviken på Cassandra's Dream. Visst, där finns neurotiska människor och viss otrohet, men åtminstone jag kommer aldrig in i den där känslan som jag vill ha när jag ser en av hans filmer. Så hyr istället Manhattan, Zelig, Hanna och hennes systrar, Radio Days, Fruar och äkta män, Manhattan Murder Mystery, Harry bit för bit eller någon av alla andra riktigt bra filmer som finns i Allens katalog.

Trots denna besvikelse får Cassandra's Dream tummen upp - för det är ett bra filmiskt hantverk och skådespelarna riktigt vassa. Om du ska se den, gör det dock utan att tänka på vem regissören är.

Publicerad 2007-12-22

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Cassandra's Dream”

Bilder från “Cassandra's Dream”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Cassandra's Dream”

Dela “Cassandra's Dream” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Gå och se Match Point istället. Både rolig och spännande!!

Hasse

2007-12-22 20:22:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Cassandra's Dream

Originaltitel

Cassandra's Dream

Speltid i minuter

108

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2007-12-21

Produktionsländer
Internationell premiär

2007-06-18

×
×
×