Cadillac Records

Härlig musik, sämre drama

Där här är en film du ser för musiken mer än själva dramat. "Cadillac records" tar oss med bakom kulisserna på Chicagos bluesscen.

Cadillac Records

Härlig musik, sämre drama

Härlig musik, sämre drama

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Där här är en film du ser för musiken mer än själva dramat. "Cadillac records" tar oss med bakom kulisserna på Chicagos bluesscen.
Tummen upp!

Leonard Chess kom till USA från Polen 1928, när han var elva år gammal. På 1940-talet öppnade han en klubb i södra Chicago för den svarta befolkningen. Muddy Waters hade precis tagit sig från Mississippis bomullsfält för att pröva lyckan med sin gitarr i Chicago. Efter att ha funnit en värdig vapendragare i munspelsgeniet Little Walter börjar han göra sig ett namn runt om på Chicagos klubbar. En kväll dyker Muddy Waters och Little Walter upp på Leonards klubb och de etsar sig fast i Leonards minne.

Leonard Chess startade 1952 "Chess records". Han var övertygad om att denne Muddy Waters var vägen till framgång och han kunde inte haft mer rätt. Första singeln spelades in och hördes snart på radion, där den klättrade snabbt på listorna. "Chess records" började därmed skriva in sig i historieböckerna. De kommande åren släppte bolaget musik med Little Walter, Chuck Berry, Howlin' Wolf och Etta James. Detta är historien om bolagets uppgång och fall.

Den här filmen blir lite ett rabblande av karaktärer och historiska fakta. Filmen har massor av små historier som alla lämnas lite hängande. Det är äktenskapsproblem, girighet och drogmissbruk. Man får liksom inte en känslomässig koppling till någon, varken till de som lyckas eller de som kraschar och faller in i missbruk etcetera. Storyn är lite för obefintlig för att göra en film på. Lite mer drama hade absolut varit på sin plats.

Man ska dock se den här filmen för musikens skull. Inte många minuter är utan ett underbart bluesfyllt soundtrack och man sittdansar mest hela tiden. Se filmen för musiken och historielektionen - något vidare drama bör du inte förvänta dig.

Publicerad 2009-05-08

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Cadillac Records”

Bilder från “Cadillac Records”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Cadillac Records”

Dela “Cadillac Records” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Cadillac Records

Originaltitel

Cadillac Records

Speltid i minuter

109

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-05-08

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

engelska

Budget

12 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Walt Disney Studios Motion Pictures

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2008-12-05 R
Tyskland 2009-04-23 12
Frankrike 2009-09-23 U
×