Buried

Ångestladdat drama i kista

En man som är levande begravd i en träkista. Punkt. Funkar det i 100 minuter? Svaret är märkligt nog ja.

Buried

Ångestladdat drama i kista

Ångestladdat drama i kista

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En man som är levande begravd i en träkista. Punkt. Funkar det i 100 minuter? Svaret är märkligt nog ja.
Tummen upp!

1993 såg jag "Spårlöst försvunnen" och stiftade bekantskap med fenomenet "levande begravd" för första gången. Det skrämde skiten ur mig. Kiefer Sutherland lät sig drogas till medvetslöshet för att få reda på vad som hänt hans försvunna flickvän, spelad av Sandra Bullock. När han vaknar upp befinner han sig i en kista, någon meter under jord och som tittare är den klaustrofobiska upplevelsen nästintill outhärdlig.

Men scenen varar bara några minuter. I "Buried" pågår det i 100 minuter. Ja, du läste rätt. En man och hans kista. Inget annat. Inga tillbakablickar. Inga parallella handlingar där man får följa de som försöker rädda huvudpersonen. Den enda inputen från yttervärlden kommer via en mobiltelefon med låg batterinivå.

Kan det verkligen fungera? Ja, det gör det faktiskt. Det är spännande hela vägen, och slutet är heller ingen besvikelse.

Paul Conroy (bra spelad av Ryan Reynolds) jobbar som lastbilschaufför i Irak. Året är 2006. Hans bilkonvoj blir stenad och beskjuten och allt svartnar. När Paul vaknar upp är han begravd. I kistan finns en tändare och en mobiltelefon med arabiska bokstäver. Förtvivlat ringer han 911, sin arbetsgivare, sin hustru, FBI. Ingen svarar, tar honom på allvar och till en början tycks ingen kunna hjälpa honom. Paniken stegras. Paul som har ångestproblem i vanliga fall, försöker att hålla sig så lugn det går för att spara på syret. Kidnapparen ringer och begär "5 million money" men på utrikesdepartementet meddelar man att man aldrig förhandlar med terrorister. Enda chansen att överleva är om gisslangruppen hinner spåra Paul via mobiltelefonens signal...

Det är spännande som tusan. Och jävligt jobbigt att se. Pauls paniska andhämtning får mig att själv kippa efter andan. Om bra film, likt andra konstformer, främst definieras genom känslor och syftet är att beröra, då är detta en verkligt bra film.

Samtidigt är det en påminnelse om hur många oskyldiga som drabbas i ett krig. Och vad är en terrorist egentligen? Kidnapparen här frågar Paul, om han blir en terrorist bara för att Paul är livrädd för honom? Kidnapparen är själv ett offer för omständigheter han inte rår över. Innan amerikanerna kom hade han fem barn, idag har han ett kvar. Han hade ett jobb, idag har han ingenting.

Chefen för gisslangruppen menar att kidnapparen, "är vanligt folk", som du och jag. Och ställer frågan, om din familj var hemlös och svalt, vad skulle du göra? Rädslan efter 11:e september är vad jag funderar över när jag lämnar biosalongen.

Publicerad 2010-10-07

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Buried”

Bilder från “Buried”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Buried”

Dela “Buried” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Det konstiga är Sarah, att du först ödslar 100 minuter på en film av detta slag, för att sedan lägga ytterligare 10 på att läsa och kommentera denna artikel. Märklig tjej du Sarah..

Niklas

2011-03-31 20:26:00

Kritik

Personligen tyckte jag filmen var rätt ut sagt bajs. Kände efteråt hur jag just slösas 100 värdefulla minuter av mitt liv. Slutet var förutsägbart och den största anussamlingen jag någonsin sett. Det enda positiva, som för mig drar upp den från 1/5 till 2/5 är att den faktiskt får det att fungera att det bara är HAN och inga parallellhandlingar. Det som för mig dock drog ner betyget igen var när han skar av sig fingret.

Sarah

2011-01-03 00:13:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Buried

Originaltitel

Buried

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-10-08

Produktionsländer
Språk

engelska

Budget

1 987 650 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Scanbox

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2010-09-24 R
Grekland 2010-10-07
Storbritannien 2010-09-29 15
Danmark 2010-10-07 15
Tyskland 2010-11-04 16
Italien 2010-10-15
Brasilien 2010-12-10
Frankrike 2010-11-03
Australien 2010-10-07 MA15+
×