Bronson

Bronson - en studie i våld

Charles Bronson har haft mycket kontakt med filmmakarna och säger sig vara nöjd med det ärliga porträttet. Så varsågod, här kommer den blodiga historien om Storbritanniens mest våldsamma fånge någonsin. Men förvänta dig inte att bli klokare på karln.

Bronson

Bronson - en studie i våld

Bronson - en studie i våld

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Charles Bronson har haft mycket kontakt med filmmakarna och säger sig vara nöjd med det ärliga porträttet. Så varsågod, här kommer den blodiga historien om Storbritanniens mest våldsamma fånge någonsin. Men förvänta dig inte att bli klokare på karln.
Tummen upp!

Michael Peterson hade en bra uppväxt med kärleksfulla föräldrar. Ändå blev han känd som en bråkstake i skolan, som tydligen inte drog sig för att kasta en bänk över sin lärare. Han tog första bästa jobb som ung vuxen, i en fish n' chips-butik där han också träffade blivande hustrun Irene. Sedan bär det av, efter ett rätt misslyckat postrån, åker han in på sju år och gör fängelsepersonalens liv till ett helvete. Han bits, slåss som en vilde, klär gärna av sig naken och smetar in sig med färg, salvor och annat slemmigt han kan hitta. Och som fighter tar han sig ett nytt namn; Charles Bronson, efter actionskådespelaren.

Han slipper ut men gör sig skyldig till ett nytt rån och åker in igen. Det blir 34 år varav 30 i en isolerad cell - och han sitter fortfarande inne. Här gör vi en djupdykning i våld, en stilstudie om man så vill. De emellanåt rätt magstarka scenerna kryddas med intressant mellansnack där Bronson agerar inför en teaterpublik. Det är rappt och obehagligt, speciellt det klipp där man målat skådespelarens ansikte så att ena halvan representerar en sjuksköterska/mentalvården och den andra Bronson. Där resonerar han med sig själv om hur han ska göra för att slippa undan psyket dit han förpassats ett tag. Kanske ska han mörda en man? Eller åtminstone ett mordförsök? Underligt nog friskförklaras han och placeras återigen i fängelset.

Tom Hardy som gör Bronson är alldeles lysande; hela hans kroppsspråk signalerar ilska och hans vansinniga blick är obetalbar. Men jag för min del kan inte sluta tänka på om det här är någon slags hyllning till galenskapen eller... ja något annat. En av filmens producenter berättar i en intervju med The Times att Bronson själv var nöjd med manuset. Han sa också att han inte kunde förstå hur Bronson fortfarande kan sitta inne och att han inte skulle ha något emot att ha honom boende hos sig. Ännu mer intressant är att producenternas intention var att gå till botten med varför Bronson blev som han blev. Förklaringen i The Times artikel är helt enkelt att han hamnade i fel kretsar. Detta märker man inte speciellt mycket av i filmen, tyvärr. Man går inte djupare in på vad som eldar på den där hatglöden i Bronsons ögon. Eller ska jag kanske nöja mig med öppningsfraserna: "jag har alltid velat bli berömd, men jag kan fan inte sjunga eller agera..."

Filmen är snyggt gjord, från tempot till musiken som understryker den absurda stämningen. Kan dock inte hjälpa att jag känner mig lätt illamående när jag går ut från biografen. Men Bronson fick åtminstone som han ville, var han inte känd innan så blir han det nu.

Publicerad 2009-08-28

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Bronson”

Bilder från “Bronson”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Bronson”

Dela “Bronson” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Bronson

Kan se den här filmen hur många gånger om helst

Anita Månsson

2013-03-19 16:25:00

Bronson.

Tycker filmen är en av de bättre på länge!

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-09-16 19:49:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Bronson

Originaltitel

Bronson

Speltid i minuter

92

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-08-28

Produktionsland
Internationell premiär

2008-10-09

×
×
×