Brokeback Mountain

Fantastiskt, fenomenalt och underbart

"Gaycowboyfilmen" har varit det stora samtalsämnet i amerikanska tv-shower de senaste veckorna. David Letterman och Jay Leno har dragit oräkneliga skämt om Brokeback mountain. Uppenbarligen är det ett kontroversiellt ämne filmen tar upp.

Brokeback Mountain

Fantastiskt, fenomenalt och underbart

Fantastiskt, fenomenalt och underbart

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Gaycowboyfilmen" har varit det stora samtalsämnet i amerikanska tv-shower de senaste veckorna. David Letterman och Jay Leno har dragit oräkneliga skämt om Brokeback mountain. Uppenbarligen är det ett kontroversiellt ämne filmen tar upp.
Tummen upp!

Det här är historien om två grabbar i 20-årsåldern, Ennis Del Mar och Jack Twist, som möts en tidig morgon utanför ranchägaren Joe Aguirres kontor. Båda söker jobb som boskapsskötare under sommaren. De kommer att tillbringa några månader tillsammans i det natursköna Brokeback mountain, när de tar hand om Aguirres fårhjord.

Men sommaren blir inte bara hårt arbete och frisk luft. Tiden tillsammans på berget kommer att förändra livet för dem båda. En natt, när de av en slump råkar sova i samma tält, inleder de en sexuell relation med varandra. Jack är den som tar initiativet, men Ennis är ganska snart med på noterna. Efter sommaren, när jobbet är avslutat, skiljs de åt. Ennis reser hem till sin trolovade Alma och gifter sig. De får snart två flickor tillsammans. Jack tar jobb på en rodeo, och träffar där Lureen. Även de gifter sig, och får en son.

Tiden flyter, men så en dag, runt fyra år efter sommaren på Brokeback mountain, får Ennis ett vykort från Jack. Han vill träffas. De ses kort därefter och inleder en relation som kommer att hålla många, många år. Men det är ett förbjudet förhållande. Filmen utspelar sig under 1960-1980-talet och homosexualitet var inget som var tillåtet för en cowboy. Att bli upptäckt kunde innebära en våldsam död, eller total uteslutning från samhället.

Det innebär att de måste träffas i smyg. Jack och Ennis tar många gemensamma fisketurer till det ödsliga Brokeback mountain - men det blir inte så mycket fisk fångad.

Efter att ha hört förhandssnacket om "gaycowboyfilmen" hade jag inte så stora förväntningar. Jag är inte något fan av västernfilmer och tänkte "nu försöker man bara lägga till en ny twist för att sälja in en uttjatad genre". Men ack så fel jag hade. Brokeback mountain är en fantastisk berättelse om kärlek, som både roar och berör. Att det handlar om två homosexuella cowboyer är nästan underordnat. Budskapet är snarare att alla har rätt att älska vem de vill, oavsett kön, etnisk tillhörighet eller religion.

Om du inte ännu tycker att det finns tillräckliga skäl för att se den här filmen måste jag lägga till ett par saker. Fotot och miljöerna i filmen är helt underbara. Brokeback mountain framställs som en underskön plats med porlande vatten, frisk luft och grönklädda bergssluttningar. Ett måste för alla friluftsnördar.

Skådespelarna är fenomenala i sina personporträtt, allt ifrån Heath Ledger och Jake Gyllenhaal i de ledande rollerna till minsta birollsinnehavare. Min enda invändning (verkligen) mot filmen är att jag har svårt att tro på att Gyllenhaal mot slutet är 39 år gammal...

Publicerad 2006-02-02

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Brokeback Mountain”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Brokeback Mountain”

Dela “Brokeback Mountain” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Den bästa och underbaraste film någonsin. Man blir så djupt berörd. Man kan helt enkelt inte sluta tänka på den. Kärleken mellan Jack och Ennis är det mest brutala, hänsynslösa, hjärtekrossande, det mest vackra och äkta jag någonsin sett. Det är filmer som denna som får en att hoppas att det verkligen kan finnas en sådan djup och stark kärlek i verkligheten. Jag älskar denna film över allt annat;P

Jessica

2007-04-19 21:22:00

En Underbar film! man blir berörd ända in i hjärteroten. kärleken mellan de två männen går inte att ta miste på. En alltid lika aktuell film, skulle lika gärna kunna utspela sig idag. Fördomar och hat är långt ifrån borta. En viktig film. SE DEN!

Malin

2007-04-18 14:05:00

Filmen är så vacker, blir alltid rörd när jag tänker på dem D;

pauline

2007-01-11 19:55:00

underbar film helt klart.. Bästa filmen på länge ..

Sirwa

2007-01-07 13:17:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Brokeback Mountain

Originaltitel

Brokeback mountain

Speltid i minuter

134

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2006-02-03

Produktionsbolag
Produktionsländer
Budget

14 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2005-09-02

×
×
×