Bröderna Karlsson

Få behållningar i barnslig komedi

"Bröderna Karlsson" är en film i fel genre. Det som nu är en dålig komedi hade kunnat bli ett bländande drama.

Bröderna Karlsson

Få behållningar i barnslig komedi

Få behållningar i barnslig komedi

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Bröderna Karlsson" är en film i fel genre. Det som nu är en dålig komedi hade kunnat bli ett bländande drama.
Tummen ner!

Den för svensk film nya tekniken att låta samma skådespelare spela två huvudroller (som tidigare använts i bland annat "Adaptation") borde vara en dålig idé med tanke på att de flesta svenska skådespelare inte ens duger att spela en roll bra. Björn Bengtsson ("Rallybrudar") är helt oväntat den här filmens stora behållning. Han spelar den "otämjda" norrlänningen Hasse och hans pedantiska tvillingbror, stockholmaren Niklas, som får reda på varandras existens i samband med en bouppteckning efter att deras mamma dött.

Björn gör detta på ett briljant sätt. Inte nog med att han övertygar i sina roller, hans dialoger (med sig själv) är briljanta och ofta väldigt underhållande. Allt finns där; timingen, passionen och energin.

Men bortsett från Björns lysande prestation, där även teknikerna som fick ihop det hela förtjänar en stor eloge, är "Bröderna Karlsson" en billig, barnslig och aningen vulgär komedi. "Skämten" bygger i stort sett på nakenhet och sex. Jag hade mycket hellre sett filmen som ett känslosamt drama då jag tycker att materialet är alldeles för bra för en billig komedi av den här sorten.

Hasse och Niklas är övertydliga nidbilder av den extroverta norrlänningen kontra den introverta stockholmaren. Jag tycker att det är föga originellt och närmast förolämpande att bygga en hel film på clashen mellan stad och landsbygd, särskilt då den inte är så stor som man vill göra den till. Dessutom bygger hela handlingen på att Niklas och Hasse inte känner till varandra sedan tidigare, och hur troligt är det att man helt plötsligt, efter över 30 år, får reda på att man har en tvillingbror?

"Bröderna Karlsson" och dess barnsliga humor hör definitivt inte hemma i SFI:s sommarbiosatsning, lika lite som "Sommaren med Göran" gjorde det förra året. Ska svenska filmskapare envisas med att göra filmer med den här barnsliga humorn så bör man åtminstone se till att inte ge dem ekonomiskt stöd.

Publicerad 2010-07-29

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Bröderna Karlsson”

Bilder från “Bröderna Karlsson”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Bröderna Karlsson”

Dela “Bröderna Karlsson” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Bröderna Karlsson

Originaltitel

Bröderna Karlsson

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-06-30

Manus

Ulf Kvensler

Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2010-06-30
×