Bright Star

Endast för poesiälskaren

Oscarbelönade Jane Campion bjuder på en av årets mest långtråkiga och andefattiga filmer. Tillsammans med bioaktuella "Det vita bandet" (som vann) utgör "Bright Star" det allra svagaste bidraget av årets Guldpalmen-nominerade filmer.

Bright Star

Endast för poesiälskaren

Endast för poesiälskaren

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Oscarbelönade Jane Campion bjuder på en av årets mest långtråkiga och andefattiga filmer. Tillsammans med bioaktuella "Det vita bandet" (som vann) utgör "Bright Star" det allra svagaste bidraget av årets Guldpalmen-nominerade filmer.
Tummen ner!

"Bright Star" utspelas i 1800-talets England. Filmen skildrar poeten John Keats (Ben Whishaw) tre sista år i livet och hans "passionerade" förhållande med Fanny Brawne (Abbie Cornish). När Keats insjuknar i TBC ställs parets kärlek på prov och Keats ditintills trogne följeslagare Mr. Brown (Paul Schneider) visar sitt rätta ansikte.

Maken till självgodhet stöter man sällan på. Jag får intrycket av att Keats uppstått från döden och viskat till Jane Campion hur han vill att hans karaktär ska skildras. Narcissismen och självgodheten står på sin höjd när Keats filmen igenom lyfts upp på en piedestal på ett närmast osmakligt sätt av såväl Campion, genom de ändlösa poetiska recitationerna, som av medkaraktärernas överdrivna och till stor del omotiverade kärlek till honom.

Ett stort problem är att förhållandet, som är centralt i handlingen, är allt annat än passionerat. Snarare känns känslorna lika distanserade som de svårgripliga dikterna som återkommande reciteras. Vilket oundvikligen för mig till filmens andra stora problem, nämligen de ändlösa och intetsägande poetiska recitationerna. Det förefaller mig som ytterst osannolikt att någon annan än den poesiälskande åskådaren berikas av dessa recitationer. Mitt under en normal dialog kan Keats bryta av med en uppläsning av en "djup" dikt. Försöket att förmedla en djup och delikat kärlekshistoria känns stundtals pinsam och det barnsliga strävandet efter filosofiskt eftertänksamma scener kärleksparet emellan är meningslöst och intetsägande.

Mest stör jag mig ändå på den närmast osmakliga narcissismen. Kameran vilar långa stunder på Keats ansikte som om det vore den vackraste av jordens skapelser. Keats centrala roll motiveras dock inte på ett tillräckligt sätt. Är det här i själva verket en hyllningsfilm till en poet som de flesta biobesökarna inte har särskilt stort intresse av? Av titeln att döma verkar så vara fallet. Tyvärr lyser dock inte stjärnan så klart som titeln utlovar.

Publicerad 2009-12-23

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Bright Star”

Bilder från “Bright Star”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Bright Star”

Dela “Bright Star” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Som sagt, är man inte poesiälskare är det här den sämsta film man kan se. Ingen inlevelse, ingen musik, ingen känsla, ingen handling.

Tomas

2010-01-10 00:18:00

Vilken otroligt okunnig, okänslig, obildad och barnslig recension. Filmen är fantastisk, en visuell tolkning av Keats poesi i allt från miljö, kostymer till agerande. Om man inte förstår vad en film ÄR och försöker göra ska man inte ge sig på att bedöma den.

Catharina

2009-12-25 11:05:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Bright Star

Originaltitel

Bright Star

Speltid i minuter

114

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-25

Produktionsländer
Budget

8 500 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2009-11-05

×
×
×