Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Borat oroar myndigheterna

Borat är namnet på allas läppar dessa dagar. Filmen om den kazakstanske journalisten, som reser till USA för att göra en dokumentärfilm, har rönt en sällan skådad uppmärksamhet från såväl myndigheter (främst de Kazakstanska) som en nyfiken publik. Eftersom filmen är så pass speciell, ansåg vi på redaktionen den alltför svår att recensera. Därför bad vi myndigheten Statliga styrelsen för socialt mervärde om hjälp. Här är deras rapport.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Borat oroar myndigheterna

Borat oroar myndigheterna

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Borat är namnet på allas läppar dessa dagar. Filmen om den kazakstanske journalisten, som reser till USA för att göra en dokumentärfilm, har rönt en sällan skådad uppmärksamhet från såväl myndigheter (främst de Kazakstanska) som en nyfiken publik. Eftersom filmen är så pass speciell, ansåg vi på redaktionen den alltför svår att recensera. Därför bad vi myndigheten Statliga styrelsen för socialt mervärde om hjälp. Här är deras rapport.
Tummen upp!

Filmen Borat är djupt kränkande för en mängd olika folkgrupper. Vi anser att den visar prov på såväl antisemitism, antiamerikanism som ett ohemult förakt för människor som lever under knappa förhållanden i östra Europa.

I de inledande sekvenserna visas exempel hur dessa, östeuropéer, lever. Åskådaren får ta del av ett obefogat kvinnoförakt, inavel och barn vilka dresseras till att bli soldater med automatvapen. Allt detta bygger på vanföreställningar om dessa människors liv, vilket Statliga styrelsen för socialt mervärde verkar aktivt för att motverka.

I flera sekvenser visar Borat upp något som undertecknade förmodade hörde till 1930 och 40-talens mörkbruna era i Tysklands historia. Dylika exempel på antisemitism har aldrig tidigare visats upp på biografteatrar. Inom Statliga styrelsen för socialt mervärde är vi oerhört upprörda över att våra kollegor inom Statliga filmcensuren inte har agerat kraftfullt och sonika klippt bort dessa scener. I det kanske grövsta exemplet får vi se hur Kazakstan (varifrån den uppdiktade figuren Borat sägs komma) anordnar den årliga "Juderusningen", något som ska vara en parallell till de spanska tjurrusningarna. Scenen är grovt osmaklig varför vi i denna rapport inte närmare kan beskriva den.

I scenerna som utspelar sig i Amerikas förenta stater visas ett flertal amerikaner upp som fördummade varelser med politiskt föråldrade och rasistiska värderingar. Figuren Borat förnedrar därutöver en hel nation genom att vanhelga den amerikanska nationalhymnen inför en utsåld stadionarena. Inom Statliga styrelsen för socialt mervärde anser vi detta tilltag helt förkastligt.

Avslutningsvis uppmanar Statliga styrelsen för socialt mervärde dig att själv bilda dig en uppfattning om filmen Borat medelst att se den på en biografteater. Du ska ta med dig våra anmärkningar i minnet, så att du själv kan erfara hur djupt orättfärdigt filmen beskriver ovan nämnda folkgrupper. Därefter kan du kraftfullt ta avstånd från filmen.

Publicerad 2006-11-04

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”

Bilder från “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan”

Dela “Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

avgör själv

haha det slår mig att alla kritiska texter är skrivna av kvinnor medans alla komentarer om att man måste se filmen för vad den är är skriven av killar... själv tycker jag filmen är skit bra och att normala meniskor i dagens saamhälle norde fatta att filmen är överdriven på nästan alla punkter vem skulle tex göra ost av sin frus bröst mjölk inte ens för den mest ointerligenta persson tror jag att detta ses rimligt att det verkligen är så i östeuropa. Och som alla anda har påpekat så är han själv jude och för mig verkar det som han driver upp allting bara för att visa hur korkat det igentligen är.

kristian

2007-12-01 01:11:00

Helt otrloig

Den bästa Film jag sett!!! Sjukt roligt!!! Den absolut bästa i sin genre (Mockumantary) Till alla er som är kritiska mot filmen: 1. Han är Jude 2. Det är inte, som vissa säger, smygpropaganda mot judar. Om ni inte märkt så är han så för att få fram det värsta aspekterna från amerikanerna, ett exemple är killen från rodeon och studeterna i husvangen. Om den här filmen är nått så är den anti - american.

lol

2007-08-22 13:22:00

osmakligt

jag såg borat först igår och jag gick likgiltigt ut från salongen. fattar inte hur folk kan skratta åt tex hur kazakstanier beter sig, hur de bor, vilken kvinnosyn de har. Har aldrig tyckt det varit roligt att göra komedi av sann misär. De enda inslagen i den hittills sämsta film jag sett, var de rella inslagen med tex intervjun i direktsändning med brad mcmullan.. nu är det ju mindre roligt at brad blev sparkad efter tvprogrammet och att han nu är arbetslös. Att sedan höra hur många som stämt Sacha för det han gjort mot dem som ofrivilligt ställt upp på att bjuda in honom i sina hem, sätter de få skratten Borat lockade fram, rejält i halsen.

annika

2007-02-07 16:42:00

Borat, alias Sacha Baron Cohen, är själv jude och bedriver knappast någon antisemitisk smygpropaganda, för den som nu trodde så...

David

2006-11-27 13:28:00

Boratkult-nya tidens verktyg?

Jag såg filmen Borat igår. Ett inledande matt leende dämpades efter den s.k. juderusningen till att övergå i förvåning och osmaklighet. Min första tanke efter att ha sett filmen, är den slående likheten med antisemitismens propagandafilmer under andra världskriget. Detta sker skrämmande på samma sätt, men med ett delvis nytt grepp. Genom en karaktär som får kultförklaring och anses vara komisk. Där jag såg filmen, fanns många yngre i publiken, som skrattade ÅT filmens karaktärer, så att tårarna sprutade. Flera äldre personer hördes kommentera osmakligheten i filmen efteråt. Jag kan skratta och uppskattar ny typ av humor, men filmen Borat får mig tyvärr att tänka på andra världskrigets smygpropaganda som riktade sig till den växande generationen, som inte har nog med livserfarenhet för att ha bildat sig en stabil politisk grund. Jag håller med om att filmen borde ha granskats hårdare och debatterats mer. Att likna ett Judiskt par vid insekter att fly ifrån är inte helt olik tidigare antisemitiska propaganda. Filmen går över alla gränser. Här finns inget utrymme kvar för betraktaren att avgöra vad som är gott eller ont, bra eller dåligt. Folk må sitta och gapskratta i biosalongerna nu, men i en framtid, då fördomarna tas upp i nya forum, under andra omständigheter, så är det just dessa unga människor, som har ett vagt minne av att människor från Kazakstan har mindre vett att bete sig än normen, att det finns något som kallas för Juderusning, att överviktiga människor tillåts vara förmål för hånskratt och att kvinnor inte är värda lika. I fel händer och framtid är denna film farlig och jag undrar vem som har betalat produktionen? Den är djupt kränkande om man tänker efter och befäster bara de fördomar som skall försöka att arbetas bort. Fram för förståelse och respekt för olikheter istället och driv med varandra på lika villkor, med goda förebilder som referenser!

Tilly

2006-11-26 21:38:00

Ironi

Det slog dig inte att texten kanske var menad som ironi?

Bobbo

2006-11-22 18:35:00

anti borat?

hur lågt har vi sjunkit när vi måste hålla på och hitta massa felaktigheter i film den är gjord för att vara rolig o det är just va den e ROLIG.

sami

2006-11-22 12:21:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Originaltitel

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Speltid i minuter

84

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-11-03

Produktionsland
Budget

18 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-11-02

×
×
×