Open Season

Jaktsäsongen har börjat

Den tama björnen Boog och den klantige hjorten Elliot försöker hitta hem till den trygga stadsmiljön. På vägen möter de hinder, både i form av grymma jägare och taskiga, mobbande djur.

Open Season

Jaktsäsongen har börjat

Jaktsäsongen har börjat

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Den tama björnen Boog och den klantige hjorten Elliot försöker hitta hem till den trygga stadsmiljön. På vägen möter de hinder, både i form av grymma jägare och taskiga, mobbande djur.
Tummen ner!

Det har blivit dags för den tama grizzlybjörnen Boog att lämna den trygga uppväxtmiljön i skogvaktaren Beths garage. Han blir strandsatt i skogen tillsammans med den irriterande enhornade hjorten Elliot som jagas av en grym jägare. Det udda polarna blir bara mobbade av de andra djuren vart än de går, och Boogs prat om den trygga tillvaron hemma i Beths garage gör att Elliot gör allt för att hjälpa till med att hitta vägen hem till stan.

Det är lättare sagt än gjort, och när Boog inser att Elliot har lett dem i en cirkel blir han förbannad och klampar över en bäverdamm som inte är byggd för att tåla 450 kilo tung trafik. Det får förödande konsekvenser då dammen brister, då stora delar av skogens djur nu plötsligt spolats ner till området där den öppna jaktsäsongen precis har börjat.

Efter ett ganska slött tempo, där det inte händer speciellt mycket, får filmen lite fart då Boogie klantat till sig. Djuren får panik, men efter ett tag beslutar de sig för att slå tillbaka mot jägaruslingarna och tar till diverse fyndiga knep för att mota bort de ovälkomna besökarna. Det är här det blir som roligast, och det är ju bra att det blir roligt om det är en komedi. Det var småbarn i salongen då jag såg filmen, men det var inte många skratt från deras sida heller.

Möjligen hade vi alla dålig humor, men jag är rädd för att det här inte blir någon dunderhit, trots ett snyggt jobb med animationerna. Pälsar med svallande hår ser mer verklighetstrogna ut än tidigare och vatteneffekterna är bra. I den svenskdubbade versionen gör Mikael Persbrandt ett strålande jobb som Boog, men ibland är det svårt att uppfatta vad andra karaktärer pladdrar om.

Historiemässigt är det heller inte så mycket att hurra för. Att ett par djur av olika slag måste samarbeta för att överleva har vi sett förut i animationssammanhang. Från att ha varit en "hitta-hem-till-stan"-historia blir det en "skräm-bort-jägarna-från-skogen"-kamp och ni kan troligen räkna ut att det inte slutar med att alla skogens djur slaktas och hängs upp som troféer i jaktstugorna.

Hur bra är det sedan egentligen att visa sjuåringar att det är ganska okej för Boog och Elliot att bryta sig in i ett snabbköp, hälla i sig smoothies och snatta choklad, få en sockerkick och slå sönder hela stället? Det ser ju säkert hur roligt som helst ut, och är säkert inspirerande för en del rackarungar där ute... Det finns en hel uppsjö av animerade filmer att se på bio just nu, och har ni nu inte gett er på projektet att se absolut alla, kan ni åtminstone välja bort den här.

Publicerad 2006-11-10

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Open Season”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Open Season”

Dela “Open Season” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

bra

hoppas bra!(:

jakob

2006-11-14 20:58:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Open Season

Originaltitel

Open season

Speltid i minuter

86

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-11-10

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

85 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-09-29

×
×
×