Blood Diamond

Spännande om nykolonialism

Leonardo DiCaprio spelar en cynisk före detta legosoldat i den här spännande historien om handeln med så kallade konfliktdiamanter.

Blood Diamond

Spännande om nykolonialism

Spännande om nykolonialism

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Leonardo DiCaprio spelar en cynisk före detta legosoldat i den här spännande historien om handeln med så kallade konfliktdiamanter.
Tummen upp!

Filmen utspelar sig i Sierra Leone under 1999, en turbulent tid i landets historia som så småningom mynnade ut i inbördeskrig. Slembollen och smugglaren Danny Archer (Leonardo DiCaprio) åker fast när han försöker smuggla diamanter över gränsen och kastas i fängelse.

Där träffar han Solomon Vandy (Djimon Hounsou) som befriats från rebellernas arbetsläger bara för att sättas i fängelse av regeringen som misstänkt upprorsmakare. Men Solomon har en hemlighet, under tiden som slavarbetare hittade han en enormt värdefull rosa diamant som han lyckades gräva ner och gömma för rebellerna. Det tar inte lång tid för Archer att lista ut Solomons hemlighet och snart har han fått dem utsläppta.

Solomon är inte särskilt intresserad av att leta rätt på diamanten utan vill helst av allt återfinna sin familj som splittrats efter att rebellerna skövlat hans hemby. Archer inser att han måste hjälpa Solomon för att få tag på den värdefulla stenen som ska köpa hans lycka. De får oväntat hjälp från den amerikanska journalisten Maddy Bowen (Jennifer Connelly) som vill avslöja den cyniska diamanthandelns katastrofala konsekvenser för befolkningen i Sierra Leone.

Blood Diamond är en film som vill väl, syftet att lyfta fram konsekvenserna av vår lyxkonsumtion av diamanter i väst är nog så gott. Man kan dra liknelser till brittiska thrillern The Constant Gardner som handlar om läkemedelsbolagens exploatering i Afrika. Men medan den brittiska filmen är lågmält resonerande men extremt effektiv i sin kritik har Blood Diamond inte riktigt samma tyngd utan är mer ett spännande action-drama med en god agenda.

Leonardo DiCaprio är riktigt bra i rollen som cynisk lycksökare från Zimbabwe även om det tar ett tag att vänja sig vid dialekten han lagt sig till med. Jag gillar speciellt att han framställs som riktigt osympatisk i stora delar av filmen även om han så småningom tinar upp en smula. Jennifer Connellys journalist är filmens samvete och hennes smygande attraktion med Archer är faktiskt rätt fin. Slutligen har vi Djimon Hounsou som spelar den genomhygglige fiskaren, som representerar det exploaterade Afrika med bravur. Han har några scener då han fullkomligen exploderar av frustration av allt elände han utsätts för, det är mycket snyggt gjort.

Blood Diamond är en bra, spännande och välspelad film, trots att den är nästan två och en halv timma lång känns den inte utdragen.

Publicerad 2007-03-01

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Blood Diamond”

Bilder från “Blood Diamond”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Blood Diamond”

Dela “Blood Diamond” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Nja

Vore en bättre film utan Leo the kid. Jag tycker inte att han är trovärdig i rollen som ärrad 'gammal' legosoldat, sorry Leo.

Fredrik

2007-07-27 20:06:00

aaa

Bra sagt SuzaN

Jocke

2007-05-23 20:11:00

Blood Diamond

Den e en mycket bra film. Verkligen sorglig xD

Bobbo

2007-03-23 16:35:00

Blood Diamond

Jättebra film! Mycket djup, spännande och suveräna skådespelare. Hemska scener stundtals - men det är verkligheten som skildras. Fick mig - och säkert andra - att fundera över vad som händer i Afrika - egentligen. Trots att vi vet en hel del så finns det mycket som vi knappt tänker på - eller ens vet om. Vi måste agera här i västvärlden för vårt handlande påverkar minst sagt deras liv. Skänk pengar, skriv artiklar, jobba ideelt... Listan kan göras lång - det är Du som väljer vad du vill göra här på jorden. Glöm inte det.

Suzan

2007-03-19 00:42:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Blood Diamond

Originaltitel

Blood Diamond

Speltid i minuter

143

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-03-02

Produktionsländer
Budget

100 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-12-07

×
×
×