Blodsbröder

Blodsbröder en positiv överraskning

Finns en andra chans i samhället för människor som misslyckats eller har det blivit hårdare och mer kärlekslöst än tidigare? Den frågan ställer sig filmen Blodsbröder av duon Liam Norberg och Daniel Fridell som tidigare gjort Sökarna tillsammans.

Blodsbröder

Blodsbröder en positiv överraskning

Blodsbröder en positiv överraskning

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Finns en andra chans i samhället för människor som misslyckats eller har det blivit hårdare och mer kärlekslöst än tidigare? Den frågan ställer sig filmen Blodsbröder av duon Liam Norberg och Daniel Fridell som tidigare gjort Sökarna tillsammans.
Tummen upp!

Kommer ni ihåg Daniel Fridells Sökarna? Filmen hade premiär 1993 och gjorde en slags skandalartad succé på de svenska biograferna. Huvudrollsinnehavaren Liam Norberg åkte in i fängelset på tio år för väpnade rån i samband med premiären.

Filmen handlade om ungdomar som fyllde sina dagar med våld, droger och rån. Det var inte svårt att koppla samman filmens handling med Liam Norberg själv. När Fridell och Norberg nu åter slagit sina påsar ihop har resultatet blivit Blodsbröder. En film om en kille som just lämnar fängelset efter ett långt fängelsestraff. Inte så svårt att dra paralleller där heller...

Jon (Liam Norberg) möts utanför fängelsegrindarna av sin brorsa Matte (Mats Helin). Inne på fängelset har han just sagt hej till sin stödperson från Kris (Kriminellas revansch i samhället) spelad av Reine Brynolfsson. Blodsbröder berättar historien om hur Jon slits mellan att vara dels laglydig och dels ställa upp för sin brorsa, som vill göra en sista stor stöt. Man hinner även med en kärlekshistoria - Jon möter den stillsamma bibliotekarien (spelad av Sofia Helin) och blir blixtförälskad.

Filmen berättar historien om hur det är att komma tillbaka till samhället efter en lång fängelsevistelse. Om det går att få en ny chans, och få människor att lita på en igen - när man verkligen vill.

Många kommer att döma den här filmen som ett fiasko, värd att döden dö. Men jag blev positivt överraskad av Blodsbröder. Storyn är enkel och kanske inte direkt ny, men det blir ändå intressant att följa Jons väg mot hederligheten. Några komiska ögonblick bjuds det också på. Avsiktliga eller inte.

Publicerad 2005-12-01

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Blodsbröder”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Blodsbröder”

Dela “Blodsbröder” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

positiv

många trampar ner mycket på denna indiependent film om hur den är en flopp tillskillnad från Sökarna. Då detta inte äns är en uppföljare till Sökarna utan bara en film med Liam Norberg och Thorsten Flinck, från Sökarna, samt Daniel Fridell. Jag tycker Blodsbröder har ett bra budskap och imponerande skådespelarinsattser (Mats Helin, Noomi Rapace, Thorsten Flinck etc). Grymt bra film.

Jocke

2009-10-09 16:54:00

Jag blev också mycket positivt överraskad. Massor med bra skådespelare (utom kanske Liam himself) och rätt tempo i storyn.

Rudolf

2009-09-09 11:25:00

film

jag gillade oxå blodsbröder,men som många andra så trodde jag att de va sökarna 2.

jaana pettersson

2007-02-08 11:42:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Blodsbröder

Originaltitel

Blodsbröder

Speltid i minuter

88

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-12-02

Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

Public Art entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2005-12-02
×