Black Swan (2010)

Film som självterapi

Darren Aronofsky har återigen gjort en film om en konstnärs våndor. Denna gång porträtterar Natalie Portman en krisande ballerina, vilket ger filmen lite mer elegans än Aronofskys förra.

Black Swan (2010)

Film som självterapi

Film som självterapi

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Darren Aronofsky har återigen gjort en film om en konstnärs våndor. Denna gång porträtterar Natalie Portman en krisande ballerina, vilket ger filmen lite mer elegans än Aronofskys förra.
Tummen ner!

"We know the story. It's been told a hundred of times", ryter Vincent Cassels ballettregissör när han presenterar den nästkommande uppsättningen. För den som både sett "Svansjön" och Aronofskys förra film gäller det i dubbel bemärkelse. Inte bara vet vi vad som kommer att hända på scenen, men vi förstår även rätt snart att "Black Swan" är en variation på "The Wrestler", där en konstnär blir slagen på truten av sin egna otillräcklighet och i förlängningen finner något oväntat hos sig själv.

Natalie Portman är ypperlig i rollen som den till en början pryda och hyperkontrollerade Nina, som får rollen som de två huvudkaraktärerna i Tjajkovskijs klassiker. Cassels Thomas (observera att han bär polotröja, så s:et är stumt) anser dock att Nina inte är tillräckligt svart. Det finns inget mörker, ingen ursinnighet, ingen lust, vilket krävs för rollen som den svarta svanen. Nina som redan pressat sig själv hårt tappar därefter fattningen, utvecklar paranoia samt börjar hallucinera. Ett tillstånd som ger den lekfulla Aronofsky tillfälle att dränka filmen i audiovisuella effekter.

När man ser på de tre senaste filmer Aronofsky gjort verkar det självklart att han efter hans mest ambitiösa och själsliga film "The Fountain" vänder kameran mot sig själv. I "The Wrestler" är jag osäker på vilka rädslor som ventileras, men i "Black Swan" är det uppenbart att det har något att göra med en sensuell, mörk, genial, romantisk och ursinnig galenskap man gärna associerar med några av världens största konstnärer (Strindberg, Munch). Man kan ana att det är just ett sådant mörker som Aronofsky själv gärna skulle vilja finna inom sig, men eftersom filmkonsten är en mekanisk, långsam och väldigt teknisk konstart är det väldigt svårt att vara så intensiv.

Dialogen mellan Aronofsky och Thomas är faktiskt en aning intressant. Men teknikern Aronofsky har jag inget för. "Black Swan" är en inkonsistent film som tuggar Aronofskys tjat och släpper det inte förrän det har idisslats gång på gång. Trots att regissören försöker hålla intresset uppe genom att byta filmformat eller låta Nina se sitt eget ansikte på Mila Kunis kropp är det svårt att efter en stund sluta bry sig om geniets våndor och istället ägna sig åt att enbart betrakta hur och vad fotografen Matthew Libatique lyckas fånga trots Aronofskys oanpassade bildspråk.

Publicerad 2011-03-03

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Black Swan”

Bilder från “Black Swan”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Black Swan”

Dela “Black Swan” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Ola, Jag tycker att vad jag tyckte om filmen inte är det absolut viktigaste att framföra i en recension. Men tummen ger väl en fingervisning, och i texten tycker jag att det framgår vart jag tycker att filmen misslyckas. Så, jag anser att filmen är ett misslyckande. Men jag hade trots det inte tråkigt under visningen.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2011-04-19 23:45:00

Alltså jag har svårt att tyda vad du egentlingen tycker om filmen...?

Ola

2011-04-19 17:54:00

Re: appropå(sic!)

Tack för kommentaren. Jag tror självfallet inte att det är Cassel som har huvudrollen, men jag tycker ändå att hans roll är intressant i relation till Aronofsky själv. Var gärna mer specifik om vad exakt det är du anser jag missuppfattar med filmen. Annars är det lite svårt för mig att försvara mig själv.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2011-03-09 21:39:00

appropå

Usel recension, du har missuppfattat filmen helt som vanligt. Du verkar tro att det är Vincent Cassel som är huvudpersonen. Säger väl mer om recensenten än om filmen

Jonas Solberg

2011-03-09 13:05:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Black Swan

Originaltitel

Black Swan

Speltid i minuter

108

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2011-03-04

Produktionsland

USA

Budget

13 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Twentieth Century Fox

Internationell premiär

2010-12-02

×
×
×