Beyond Borders

En Hollywoodsaga som öppnar ögonen

Angelina Jolie spelar en kvinna som ger upp sitt trygga medelklassliv för att bli biståndarbetare i Etiopien. Filmen känns som en "greatest hits of misery" tycker vår recensent

Beyond Borders

En Hollywoodsaga som öppnar ögonen

En Hollywoodsaga som öppnar ögonen

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Angelina Jolie spelar en kvinna som ger upp sitt trygga medelklassliv för att bli biståndarbetare i Etiopien. Filmen känns som en "greatest hits of misery" tycker vår recensent
Tummen upp!

Okej, jag tänker vara ärlig. Det här är en av de mest svårbedömda filmerna jag någonsin har recenserat. Angelina Jolie spelar en amerikansk kvinna som tidigt i filmen ger upp det trygga livet med sin engelske make och i stället väljer att försöka hjälpa världens utsatta människor. Det hela börjar i Etiopien i början 80-talet och avslutas i Tjetjenien i slutet på 90-talet. Filmen känns som en "greatest hits of misery" då Jolie far runt i världen med hjälporganisationer och hjälper till vid de största mänskliga katastroferna.

Låter det töntigt? Det är det också. Det är också ganska problematiskt på flera sätt då vi till exempel får se Jolie klädd helt i vitt anlända till Etiopien för att rädda de svältande afrikanska barnen tillsammans med sin vite manlige partner (Clive Owen). Som om hela den icke-västliga världen är beroende av ett vitt par för att överleva. Givetvis utvecklas deras relation till ett kärleksförhållande, och filmen försöker under andra halvan balansera mellan att vara en kärlekshistoria och ett drama om mänskligt lidande. Det går sådär.

Vad är det då som ändå gör mig positiv? Jo, att filmen känns genuint intresserad av de lidande människornas situation, det bisarra i västvärldens överflöd och framförallt att den lyckas påverka känslomässigt. Detta är framförallt sant i Etiopien-delen, som får en att vilja rusa ut ur biosalongen och sätta in alla pengar man har på postgiro-konton för Rädda Barnen, Amnesty, Röda Korset och de andra.

Givetvis är det smaklöst att använda sig av sådana här situationer som en bakgrundshistoria för en romantisk film, men kanske är det vad som krävs för att beröra i dagens läge? Att använda sig av dagens Hollywood-saga med alla dess klyschor och förutsägbara berättarknep är ett väldigt effektivt sätt att nå fram till så många människor som möjligt och få dem att tänka till. Lyckas det så tycker jag att ändamålet helgar medlen. I Beyond Borders så lyckas det ett flertal gånger och det är därför du ska se den här filmen.

Publicerad 2004-06-11

 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Beyond Borders”

Bilder från “Beyond Borders”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Beyond Borders”

Dela “Beyond Borders” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Beyond Borders högre syfte

jag tycker att det är lite onödigt att slakta en sån här film som helt klart syftar till att väcka uppmärksamhet till de människor som inte syns för oss västerlänningar. Oavsett vilken färg hon hade på kläderna så var hennes skådespel helt och hållet ärligt mot karaktären hon spelade. Om man inte berörs av denna film är man troligen för blind för att se och hjälpa de som lider.

Ina

2007-05-21 22:25:00

En film alla borde se

Hamnade framför TV´n när filmen hade börjat.Tänkte ge den en stund men blev sittande. Upplevelsen av en film beror mycket på vad man väljer att se jag vill nog påstå att kärlekshistorien endast fungerade som en sammanhållande tråd.Filmen berörde därför att den i första hand visade konsekvenserna för civilbefolkningen av kriget mellan starkt beväpnade grupper som får understöd från korrupta regeringar och enskilda individer som tjänar pengar på vapenhandel.Filmen tar upp frågan om vilka metoder som kan anses godtagbara för att få fram pengar till hjälpverksamheten. Men framför allt visar den på den kusliga oförmågan till empati och den otroliga egoismen som finns i den rika delen av världen. Alla borde se denna film och låta sig beröras.

Lena Bergström-Hjelte

2007-05-20 08:42:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Beyond Borders

Originaltitel

Beyond Borders

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2003

Biopremiär i Sverige

2004-06-11

Produktionsländer
Budget

35 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

UIP

Internationell premiär

2003-10-24

×
×
×