Bad Teacher

Diaz lever upp som dålig lärare

Cameron Diaz gör sin bästa roll på flera år i en lätt komedi om en riktigt dålig lärare som går över lik - för att få råd med en bröstoperation.

Bad Teacher

Diaz lever upp som dålig lärare

Diaz lever upp som dålig lärare

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Cameron Diaz gör sin bästa roll på flera år i en lätt komedi om en riktigt dålig lärare som går över lik - för att få råd med en bröstoperation.
Tummen upp!

Moraliskt sett är den här filmen en katastrof. Den handlar om en lärare som inte bryr sig om sitt jobb, som ljuger, super på arbetstid, röker gräs, ogillar sina elever och kollegor, och dessutom, hör och häpna, är kvinna. Hon är inte bara en dålig lärare utan även, i ett normativt samhälle, en dålig människa.

Allt hon gör, det gör hon för egen vinnings skull och hennes mål är pengar till en bröstförstoring för att kunna snärja en rik karl. Men operationen är dyr och lärarlönen låg, så fulspel och stöld blir hennes vapen.

Om man skakar bort eventuella funderingar över om filmen har bra humanistiska värderingar och om feminismens kamp varit förgäves, så är "Bad teacher" faktiskt rolig. Det är också befriande att den tillrättalagda moralkakan, som oftast är påföljden av "dåligt" beteende i en film (speciellt för kvinnor), uteblir.

Cameron Diaz spelar lärarinnan Elizabeth Halsey som helst av allt vill gifta sig rikt och kunna leva la dolce vita utan att behöva göra någonting annat än att bjuda på lite sex då och då. Hon är medveten om att klockan tickar och att hon inte alltid kommer ha ett fantastiskt utseende att leva på, så hennes drivkraft till att få det hon tror sig behöva, är enorm.

För mig har Diaz varit en trist, överdriven och icke trovärdig skådespelare de senaste tio åren. Inte ens i en rulle som "The holiday", med en roll som borde passa, har hon lyckats prestera över godkänd nivå. Men i "Bad teacher" lever hon upp. Filmen bärs tryggt på Diaz vältonade axlar och trots att Halsey är osympatisk så tycker jag om henne, och det är en bedrift.

Till sin hjälp har Diaz en fin skådespelarensemble i form av en nedtonad men sympatisk Jason Segal, en roligt virrig Phyllis Smith från (amerikanska) "The Office" och en härligt nördig Justin Timberlake som efter "The social network" går från klarhet till klarhet som skådespelare. Timberlake har en delikat opålitlig karisma i rollen som Elizabeths kärleksintresse, vilket gör att han är en suggestivt intressant karaktär. En bra rolltolkning och härligt att se. Lucy Punsch, som spelar Halseys käcka, duktiga lärarkollega tillika antagonist, utför sin roll med humoristisk bravur och bör även hon nämnas bland skådespelare som bidrar till den här filmens många bra stunder.

"Bad teacher" är inte ett mästerverk, men en rolig och underhållande film när man är sugen på en lättsam komedi. Dock tycker jag att manusförfattarna, som även skrivit för amerikanska "The Office", borde ha låtit det något hafsiga slutet gått några fler varv i manusmaskineriet.

Publicerad 2011-06-24

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Bad Teacher”

Bilder från “Bad Teacher”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Bad Teacher”

Dela “Bad Teacher” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Bad Teacher

Originaltitel

Bad Teacher

Speltid i minuter

92

Produktionsår

2011

Biopremiär i Sverige

2011-06-25

Produktionsland
Budget

20 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2011-06-19

×
×
×