Avatar

Mästarens återkomst

James Cameron är tillbaka. Mannen bakom kioskvältare som "Terminator" och "Titanic" gör äntligen film igen. "Avatar" är mer än bara ett makalöst äventyr i 3D. Det är en stark historia, med bra skådespelare, och ett vansinnigt visuellt driv. En oslagbar kombination.

Avatar

Mästarens återkomst

Mästarens återkomst

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
James Cameron är tillbaka. Mannen bakom kioskvältare som "Terminator" och "Titanic" gör äntligen film igen. "Avatar" är mer än bara ett makalöst äventyr i 3D. Det är en stark historia, med bra skådespelare, och ett vansinnigt visuellt driv. En oslagbar kombination.
Tummen upp!

Samtidigt som filmen går upp på biograferna är världens ledande politiker samlade på klimatmötet i Köpenhamn. Förhandlingarna har totalhavererat, innan de ens börjat. Jag har ett förslag, avbryt konferensen i ett par timmar, skicka det fina folket till några av Köpenhamns biosalonger, och börja dela ut 3D-glasögonen. För "Avatar" har ett så starkt ekopolitiskt budskap, att ingen, inte ens de mest undflyende av världsledare, bör kunna ignorera det. Framförallt, Cameron är en så skicklig filmkonstnär att han exakt vet hur man trycker på de rätta knapparna.

Precis som med sina tidigare filmer bryter Cameron ny teknisk mark. 3D-tekniken är inte hans egen skapelse, det var inte dataeffekterna i "Terminator 2" eller "Titanic" heller, men återigen är han först med att lansera något nytt för de stora massorna. Åter igen är han med och driver utvecklingen framåt.

Cameron är dock inte bara en visionär historieberättare, han är en skicklig personregissör också. Sam Worthington och Zoe Saldana gör filmens två huvudroller, till stor del genom animerade karaktärer. De glänser verkligen. Sigourney Weaver gör också kär comeback, i en genre som hon på sätt och vis var med och grundade (genom "Alien").

Sen var det ju det här med det visuella... Aldrig tidigare har något som en dator renderat ut snuddat vid verkligheten med samma kusliga skärpa. Kanske är det glasögonen som gör det, jag blir i alla fall helt trollbunden. Världen som vi besöker, Pandora, känns så verklig trots, eller kanske just därför, att den innehåller drakar, blå jättar, flygande berg och självlysande skogar.

Glasögonen då? Jo, de ser ut ungefär som störtbågarna som tilldelades glasögonormarna i lumpen, robusta svarta bågar, med lätt tonade glas. Inte något för röda mattan direkt. Men väl inne i salongen glömmer jag att jag bär dem redan efter öppningstexterna.

Gå och se "Avatar" under julhelgen. Det är den bästa julklappen du kan ge dig själv eller någon annan. Har du inte möjlighet att se den i 3D så är det inte hela världen, Pandora är säkert en magisk plats ändå.

Publicerad 2009-12-17

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Avatar”

Team

Bilder från “Avatar”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Avatar”

Dela “Avatar” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Avatar, hemskt

Till och med Blade Runner som gjordes för snart 30 år sedan har mer realistiska fantasiscener. Som att titta på Kelly Grant som dansar med pingviner! Tacka vet jag District 9! Bra story och realistisk animation, där har man verkligen tänkt på att det skall se riktigt ut!! Avatar tappar främst i effekter som bara är löljiga, min nioåriga son frågade om jag hade ngn annan film vi kunde titta på. Så vi satte på Fantastic Four och sedan skrattade vi och pekade tillsammans, pausade och pekade igen. En miljard???

Hans

2010-01-07 22:47:00

aVAtar 35

sämsta skiten på länge - UNDVIK!

dogg31337o

2010-01-01 17:12:00

Avatar

Lätt bästa filmen på länge! Starkt rekomenderad!!!

anonym

2009-12-31 21:49:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Avatar

Originaltitel

Avatar

Speltid i minuter

162

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-18

Produktionsländer
Budget

237 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2009-12-18

×
×
×