Australia

Episkt i Oz

I Baz Luhrmanns senaste epos "Australia" leker man glatt med både klyschor och kostymer. Ett flott pekoral utan någon vidare substans.

Australia

Episkt i Oz

Episkt i Oz

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
I Baz Luhrmanns senaste epos "Australia" leker man glatt med både klyschor och kostymer. Ett flott pekoral utan någon vidare substans.
Tummen ner!

Regissören Baz Luhrmann ("Moulin Rouge", "Romeo + Julia") är för subtiliteten vad Kay Pollack är för ödmjukheten. Personligen har jag inget emot det - jag kan uppskatta det storslagna. På samma sätt som N.W.A:s "Straight Outta Compton" är en av mina absoluta favoritskivor kan jag älska filmer som är så svulstiga att de inte har den minsta beröringspunkt med mitt eget ganska urvattnade liv. När man flyr verkligheten är det ju mycket lättare att göra det till påkostade Hollywood-dramer än till diskbänksrealistiska relationsberättelser.

"Australia" är precis en sådan film. Nicole Kidman spelar Lady Sarah Ashley, en frigid brittisk överklasslady med viktorianskt sammanbitna läppar, som anländer till sin makes ranch i norra Australien. Det visar sig att maken har blivit mördad, och att Ashley måste ta till alla medel för att hindra boskapsmagnaten King Carney från att få monopol på landets köttindustri.

De kommande tre [sic] timmarna bjuder på ingredienser som svepande landskapsbilder, krig, kärlek, skenande boskapshjordar, infödingsporr samt en svettig Hugh Jackman med ordet "könsroll" tatuerat i pannan. Stundtals är det mycket underhållande, och inte bara för att man kan roa sig med att korrekt gissa nästa dramaturgiska vändning. Luhrmann kan sitt Hollywood, och som en parafras på klassiskt amerikanskt filmskapande är "Australia" utmärkt. Som fristående film är den dock mindre hållbar. Manuset är irrationellt och utdraget, och karaktärerna saknar både djup och personlighet. Det blir platt, förutsägbart och ganska oengagerande.

Nog för att samma klyschor som "Australia" tillämpar används i klassiker som "Afrikas drottning" och "Casablanca". Men de är å sin sida inte tre timmar långa.

Publicerad 2008-12-24

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Australia”

Bilder från “Australia”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Australia”

Dela “Australia” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Austrailia

var den mest utdragna film jag nånsin nästan sett. jag tycker att jag gjorde en bra insatts eftersom jag kom igenom mer än hälften innan jag ville slå sönder TVn. känndes som om dom böt story flera gånger i filmen. får en klar 2 av 10 möjliga(10=svin bra, 1=kass) på min mätare.

Tomas

2009-11-04 13:12:00

Skarpa slutsatser du drar där, hörru. Jag har fått uppleva både katastrofer, moderskap (nåja), kärlek och sexualitet, men jag har också sett det skildras rätt mycket snitsigare än i klichéartade "Australia". Och eftersom det är just filmen jag har recenserat ovan, så...

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-01-23 20:45:00

Ahlberg, skärp dig!

Jag håller fullständigt med Birgitta. " Se om filmen och tänk större" Kunde inte sagt det bättre själv. Sandra 27 år

Sandra

2009-01-20 20:08:00

Australia

får jag kommentera din syn på frigiditet.Hon åkte till sin man, hittade kärlek igen. Se filmen ur ett urinvånarperspektiv, barnens rätt, moderns kärlek, krigets fasor. Är du frigid eftersom det är filmens känsla ur din synpunkt? Eller har du inte fått uppleva katastrofer, moderskap, kärlek och även sexualitet? Se om filmen och tänk större!

Birgitta 61 år

2009-01-06 11:37:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Australia

Originaltitel

Australia

Speltid i minuter

165

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-12-25

Produktionsländer
Språk

japanska, engelska

Budget

130 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

20th Century Fox

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2008-11-26 PG-13
Italien 2009-01-16
Danmark 2008-12-25 11
Tyskland 2011-02-12 12
Tjeckien 2008-12-25
Österrike 2008-12-25
Storbritannien 2008-12-26 12A
Australien 2008-11-18 M
Grekland 2008-12-25 13
×