Apocalypto

Kill your darlings, Gibson

På inbjudan till pressvisningen av filmen står det att Mel Gibson beskrivit filmen som "ett actionäventyr av mytiska proportioner". Vad han menar är både lätt och svårt att förstå.

Apocalypto

Kill your darlings, Gibson

Kill your darlings, Gibson

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
På inbjudan till pressvisningen av filmen står det att Mel Gibson beskrivit filmen som "ett actionäventyr av mytiska proportioner". Vad han menar är både lätt och svårt att förstå.
Tummen ner!

Actionäventyr? Definitivt. Det finns en hjälte, våldsam handling, stunts och riktigt onda motståndare. Mytiska proportioner? Nja. Mycket är myt, filmen har blivit kritiserad av vetenskapsmän för att inte ge en sann bild av mayafolket, vilket nog är rätt eftersom de blir reducerade till blodtörstiga sektmedlemmar. När det gäller proportionerna är det nog lättast att säga att det är för mycket av allting. "Kill your darlings" är kanske ett överanvänt uttryck, men inte mindre sant för det.

Apocalypto hade varit en bra film om den varit kortare. Efter en hyfsat lovande början där man får lära känna den unge jägaren Jaguar Paw och får se tillfångatagandet av honom och de andra i hans by sitter jag, i vad som känns som evigheter, och ser blod, lidande blickar, mystiskt uttalade profetior, ännu fler lidande blickar och mycket mänsklig grymhet. Precis som i Passion of Christ är det mycket våld med avhuggna huvuden och utskurna hjärtan så känsliga personer gör nog bäst i att undvika filmen. Det är en lång vandring till de enorma tempel där Jaguar Paw och de andra ska bli offrade för att blidka gudarna, och flera scener hade helt kunnat klippas bort eller åtminstone kortas ner. Närmare slutet blir det en jakt på liv och död genom regnskogen och berättelsen tar fart, men det är ändå lite svårt att få upp intresset helt igen.

Filmen handlar om Mayarikets fall och alla talar mayaspråk, vilket är positivt och bidrar till en känsla av autencitet. Frisyrerna, kroppsmålningen och accessoarerna är rätt uppseendeväckande och intressanta, samtidigt som det ibland blir lite för mycket frossande i någon sorts infödingsexotism. Samtidigt är det här en film som skiljer sig från mängden, just på grund av det överdrivna frossandet och de riktigt bra delar som ändå dyker upp här och där. Apocalypto har fått bra kritik utomlands och det här är den bästa filmen Mel Gibson regisserat, men frågan är vad det egentligen betyder.

Publicerad 2007-02-20

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Apocalypto”

Bilder från “Apocalypto”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Apocalypto”

Dela “Apocalypto” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Apokalypto/Mel Gibson

Vilken film! Varför skall denna film sågas därför att den skildrar Mayariket som alltför grymt. Man vet att där förekom människooffer och alla var nog inte frivilliga. Filmen handlar ju om den rätt makthavarna tar sig och Mayafolket kunde lika gärna vara dagens multinationella företag som "går över lik" för få sitt råvarubehov täckt. Filmen är gastkramande och tycker man den är långtråkig, måste man vara väldigt ytlig och totalt sakna förmåga till inlevelse och det gäller kanske inte bara i rollen som filmkonsument.

Lena

2009-01-24 21:26:00

Apocalypto/Gibson

Fantastiskt bra actionfilm med ett imponerande screenplay. Intressant att kritiker fortfarande älskar att såga Gibson ("...bästa filmen MG regisserat, men frågan är vad det egentligen betyder...). Förmodligen pga att Mel inte är finkultur utan den där dåren i Dödligt Vapen. Det görs förbannat mycket Hollywood-action och det här är verkligen ett unikt grepp. I en klass för sig. Snyggt jobbat Mel.

Ed

2007-08-12 12:16:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Apocalypto

Originaltitel

Apocalypto

Speltid i minuter

139

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-02-23

Produktionsland
Budget

40 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-12-08

×
×
×