Andra Halvlek

Allt annat än fotboll

Två vuxna bröder och deras pensionerade far har på olika sätt fått sina liv förändrade. Vi får följa dem i deras vardag och på nära håll se hur de hanterar detta. De har en gemensam fristad som hängivna fotbollssupportrar till fotbollslaget Skeid.

Andra Halvlek

Allt annat än fotboll

Allt annat än fotboll

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Två vuxna bröder och deras pensionerade far har på olika sätt fått sina liv förändrade. Vi får följa dem i deras vardag och på nära håll se hur de hanterar detta. De har en gemensam fristad som hängivna fotbollssupportrar till fotbollslaget Skeid.
Tummen upp!

Jag är helt inställd på att gå och se en film där det mesta kretsar kring fotboll, men jag har helt fel. Andra halvlek handlar om Rolf, Sverre och Erik. Rolf är pensionerad och bor ensam i villan efter det att hans älskade fru drabbats av Alzheimer. Sverre är äldste sonen till Rolf och han är gift med hypokondriska Helene, de har en nyutflugen vuxen son.

Erik är yngste sonen till Rolf, gift och har två döttrar och har träffat en ny kvinna.

På ett charmigt och naturligt sätt får vi ta del av dessa mäns vardagsliv, som för var och en av dem innebär förändringar.

Tydligt upplever jag Rolfs ensamhet i villan, i brist på annat iakttar han till exempel kaffebryggaren medan kaffet bryggs. Han hälsar på sin fru på sjukhemmet och hans ensamhet blir än mer tydlig när hon inte känner igen honom. Trots sin svåra situation försöker Rolf ändå göra något åt sin ensamhet och går med i en singelklubb.

Sverre tampas med sin frus oro över att ha fått cancer, han försöker att övertyga henne om att hon inte är sjuk, men det hjälper föga. Jag lever mig in i bådas situation för filmatiseringen av detta är väldigt intim och känns verklighetstrogen. Sverre vill verkligen hjälpa sin fru, så när Helene får en idé om att de ska prova partnerbyte för att få igång sexlivet så går han motvilligt med på detta.

Erik som träffat en ny kvinna får på fruns initiativ en sen natt hastigt berätta för döttrarna att han ska flytta och att huset måste säljas. En känslomässigt stark scen där frun helt tappar fattningen. Trots att Erik är nykär och förstås glad över att flytta hem till sin nya kvinna så lider han också över att ha förlorat sin familj.

Gemensamt för dem alla tre är att de är hängivna fotbollssupportrar till Skeid, de missar inte en match. Inte en enda bild finns på när laget spelar fotboll utan det är snacket mellan Rolf, Sverre och Erik före och efter matchen vi får se. Det är detta som är deras frizon från vardagens verklighet. De kan prata öppet och lätt med varandra om lagets placering i tabellen etcetera, men smyger det sig på en fråga om hur någon mår så undviks den riktigt skickligt.

Alla tre försöker verkligen göra något åt den situation de har hamnat i, vilket är ett hedervärt budskap. Och trots många svårigheter så finns där även en gnutta hopp.

Jag tycker om uppbyggnaden av filmen, skådespelarna är mycket bra och det finns en hel del härlig humor. Eftersom jag även blir glad av att höra det norska språket, är jag mycket nöjd när jag lämnar biosalongen.

Publicerad 2007-05-07

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Andra Halvlek”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Andra Halvlek”

Dela “Andra Halvlek” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

På DVDns baksida läser man "komedi".Fast glad blir man inte, melankolisk snarare.Lite trist, en tvåa.

Gnagaren

2007-11-27 00:32:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Andra Halvlek

Originaltitel

Andre omgang

Speltid i minuter

84

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2007-05-11

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

norskt bokmål

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Norge 2007-01-18 all ages
×