Alla bara försvinner

Studentyra och vuxenpanik i ett

Alla bara försvinner skildrar en typisk svensk tradition, studenten, och surprise surprise är det inte självaste Colin Nutley, i egenskap av exekutiv producent, som har ett finger med i spelet.

Alla bara försvinner

Studentyra och vuxenpanik i ett

Studentyra och vuxenpanik i ett

  • Recension
  • Filmfakta
  • Diskussion
Alla bara försvinner skildrar en typisk svensk tradition, studenten, och surprise surprise är det inte självaste Colin Nutley, i egenskap av exekutiv producent, som har ett finger med i spelet.
Tummen upp!

I den här långfilmsdokumentären, gjord av sju olika regissörer, får vi möta fem ungdomar från norr till söder under ett speciellt dygn i deras liv, nämligen studenten. Men det är inte bara studenterna vi får möta, utan även deras familj och vänner. Och det är faktiskt i relationen mellan ungdomarna och deras föräldrar som det intressanta uppstår. Det är också roligt att se hur traditionen firas på olika håll i landet och hur det skiljer sig mellan små och stora städer. Man skulle kunna tänka sig att ungdomarna i en sån här film lätt blir stereotyper, men det slipper vi skönt nog.

Ganska snart lägger jag också märke till hur snyggt filmad den är, inte med en skakig handkamera, och väldigt enkelt. Vi ser aldrig filmskaparna och det finns heller ingen speakerröst, det är bara studenterna och det som sker i deras huvuden och närhet som står i fokus och det passar den här dokumentären utmärkt. Ungdomarna är medvetna om kameran och de pratar rakt in i den flera gånger, men de gör sig inte till för det utan är bara sig själva.

Studentyra och vuxenpanik i ett. Det här är den längsta dagen i mitt liv, säger en av studenterna.

Ja, lång verkar den i alla fall vara, med tidig champagnefrukost, mösskrivande, sjungande "För vi har tagit studenten..." femhundraelva gånger, mottagning för släkt och vänner och ännu mera fest eller korvgrillning och bastubadande till sent in på natten. Men studenten är kanske inte bara en glädjefylld dag, det är också en dag full av funderingar: Vad kommer hända sen? Är man vuxen nu? Och kanske blir studenten inte vad alla har tänkt sig heller: Vad var det för speciellt med det här?

Det är härligt att se dessa studenter som verkligen bjuder på sig själva och gör filmen både rolig och allvarlig på samma gång. Deras skönt spontana kommentarer får en att skratta ett antal gånger. Det verkar ha varit en bra idé att låta de olika studenterna filmas av olika regissörer och sedan väva samman dessa fem historier till en och som pricken över i:et till mycket bra musik, eller vad sägs om Moneybrother, Marit Bergman, Laakso och Radio Dept?!

Det här är en film för dem som inte tagit studenten och vill få sig en försmak och för dem som redan tagit den, men som längtar tillbaka eller bara är glada att det är över.

Publicerad 2004-05-14

 

Dela din mening om “Alla bara försvinner”

Dela “Alla bara försvinner” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Alla bara försvinner

Originaltitel

Alla bara försvinner

Speltid i minuter

70

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-05-21

I rollerna

Samuel Hedlund, Sofia Kuajara, Tobias "Bissa" Johansson, Stina Norrman, Robert Rich

Regi

Kicki Kjellin, Kajsa Blomgren Eldin, Molly Hartleb, Pil Maria Gunnarsson, Othman Karim, Ted Kjellsson, John och Kalle Lindgren

Biodistribution i Sverige

SF Film

×
×
×