Alien vs. Predator 2

Skräckis à la 80-talet

Vad som hände i föregångaren kvittar, konceptet kan sammanfattas i en enda mening: En Alien ploppar ut ur magen på en Predator vars rymdskepp kort därefter kraschlandar på jorden - våldsamt splatterkaos utbryter.

Alien vs. Predator 2

Skräckis à la 80-talet

Skräckis à la 80-talet

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Vad som hände i föregångaren kvittar, konceptet kan sammanfattas i en enda mening: En Alien ploppar ut ur magen på en Predator vars rymdskepp kort därefter kraschlandar på jorden - våldsamt splatterkaos utbryter.
Tummen ner!

Men innan det kör ihop sig rejält måste ju en menlös karaktärshistoria byggas upp kring samhället dit alla b-skådisar med irriterande irrationellt beteende har flyttat. Vi får lida oss igenom hur det stackars pizzabudet åker på stryk och får sina bilnycklar nedkastade i kloaken av ex-flickvännens nye pojkvän och se söta scener från när en kvinnlig soldat kommer hem från Irak-kriget och ger sin dotter en mörkerkikare i present. Sheriffen i småstadsidyllen sköter sina tråkiga vardagssysslor och plötsligt börjar det dyka upp lik till höger och vänster. Den förutsägbara tonårsskräckfilmen från 80-talet är ett faktum och jag glömmer helt bort att det är 2007 filmen är gjord. Döm om min förvåning när det varken är Freddy Kreuger eller Jason Voorhees som härjar i samhället, utan två av rymdskräckfilmens bästa bestar.

Predator och Alien varken hör hemma eller verkar känna sig hemma i den här typen av film. Jag tyckte först att båda saknade någon vidare personlighet, men nu börjar jag inse hur det ligger till. De skämdes helt enkelt över att vara med, och gömde sig i riktigt mörka scener med snabba klipp och vågade knappt visa sig på duken. De ställde nästan bara upp att filma under regniga dagar, och såg även till att attackera kraftverket så att hela samhället blev mörklagt. Ett genialiskt drag för att få chansen att slakta lite intet ont anande obetydliga människor!

I de scener man väl ser dem är rymdvarelserna välgjorda och det droppas slem, föds baby-aliens och blöds frätande syra i vanlig ordning. Men därmed blir det inte heller direkt nyskapande, och de kalla kårarna gallskriker med sin frånvaro på samma sätt som actionscenerna monstren emellan. Filmen verkar mest vara ett PR-trick i reklamkampanjen för tv- och dataspelen, som hittills varit ohyggligt populära.

Det här är något som troligen går hem mycket bättre på dvd-marknaden än på bio och inbitna Alien- och Predator-anhängare kommer att bli besvikna om de nu ändå betalar biljettpris för att se det här tramset. Andra vinner på att inte ens göra sig besväret att ge filmen en chans. Vill man ha slemmig rymdvarelseaction så är det bara att gå och hyra någon av originalfilmerna istället, med Arnold eller Sigourney som uschling-bekämpare. Originalfilmerna har stil och ger värdighet åt rymdvarelserna, något som bröderna Strause här misslyckas med totalt.

Publicerad 2008-01-04

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Trailers och klipp från “Alien vs. Predator 2”

Bilder från “Alien vs. Predator 2”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Alien vs. Predator 2”

Dela “Alien vs. Predator 2” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Recensioner

Om man redan innan man ser en film har bilden klar för vad man tycker är det bättre att skänka biljetten till någon intresserad.

Anders Holmberg

2008-02-14 19:52:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Alien vs. Predator 2

Originaltitel

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem

Speltid i minuter

86

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-01-04

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

40 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

20th Century Fox

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-12-25 R
Tyskland 2007-12-26 18
Storbritannien 2008-01-18 15
Grekland 2008-01-10 16
×