A serious man

Coen frossar i karaktärer

Larry Gopnik är en helt vanlig, hårt arbetande lärare och akademiker som försöker att leva ett normalt familjeliv i en typisk amerikansk villaförort. Det lugna livet tar sig dock en vändning när hans fru bestämmer sig för att lämna honom, samtidigt som en rad andra olyckliga företeelser radar upp sig.

A serious man

Coen frossar i karaktärer

Coen frossar i karaktärer

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Larry Gopnik är en helt vanlig, hårt arbetande lärare och akademiker som försöker att leva ett normalt familjeliv i en typisk amerikansk villaförort. Det lugna livet tar sig dock en vändning när hans fru bestämmer sig för att lämna honom, samtidigt som en rad andra olyckliga företeelser radar upp sig.
Tummen upp!

Bröderna Coen har ett minst sagt gediget cv att visa upp. Under 90- och 00-talen har de två radat upp klassiker som "Fargo" (1996), "The Big Lebowski" (1998), "The man who wasn't there" (2001) och "No country for old men" (2007). Nu bjduer de på ännu en karaktärsburen historia.

Karaktärerna är sådär mustiga och uttrycksfulla som alltid i Coen-signerade filmer. Richard Kind, som vi känner igen från sitcomen "Spin city", är briljant som den totalt töntige och helt misslyckade spelberoende farbror Arthur. Sy Ableman (Fred Malamed) är en annan karaktär, en grotesk figur som är mer än tillräckligt egocentrisk. Och så Larry (Michael Stuhlbarg) själv, som står framför svarta tavlan med byxorna uppdragna till armhålorna.

Larrys fru Judith (Sari Lennick) uppdagar att hon och Sy har ett förhållande.

Judith vill att Larry flyttar till ett ungkarshotell eftersom det vore bäst för barnen. Larry tycker detta tilltag är lite väl magstarkt, men till slut finner han sig ändå.

Larry är en sådan där karaktär som man alltid vet var man har. Han bjuder inte på några överraskningar. Han vill bara göra rätt för sig. Just därför tycker man så synd om honom när han blir ett offer för yttre omständigheter.

Historien är inte styrkan i den här komedin, men det gör ingenting. Det märks att de två bröderna grävt i sina minnesbibliotek när de skrivit manus till den här filmen, men kanske i viss mån snöat in på karaktärsfrosseri. Det handlar om en helt vanlig amerikan som försöker leva ett hederligt normalt och seriöst liv under en tid av revolution och fritänkande på 60-talet. Detta är absolut inte Coens starkaste film, men det är fortfarande en otroligt bra komedi.

Publicerad 2009-12-23

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “A serious man”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “A serious man”

Dela “A serious man” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

A Serious Man - kommentar

Jag njöt i fulla drag av filmen och har kollat igenom kritikerflödet som andas svensk provencialism. Trots goda omdömen genomgående måste de sätta på sig en svart hatt och hitta något att anmärka på. Jag gissar att recensionerna med få undantag tvingats in i den rådande svenska folksjälen där ingen plats finns för den andre. Att skapa en komedi med dubbla bottnar på temat Jobs bok och Teodice är stor konst. Varför redogör inte recensenterna för kontexten och Cohans briljanta story mot 60-talsbakgrund

Michael MH

2010-01-04 05:03:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

A serious man

Originaltitel

A Serious Man

Speltid i minuter

105

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-12-25

Produktionsländer
Språk

jiddisch, hebreiska, engelska

Budget

7 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-10-02 R
Italien 2009-12-04
Frankrike 2010-01-20
Tyskland 2010-01-20 12
Danmark 2009-10-09 15 år
Storbritannien 2009-11-20 15
Österrike 2010-01-22
Ryssland 2010-02-24 R
×