4 månader, 3 veckor och 2 dagar

Klaustrofobisk, obehaglig och fantastiskt bra

Den blev utsedd till Bästa Film på Stockholm filmfestival och vann också Guldpalmen i Cannes tidigare i år. Rumänska 4 månader, 3 veckor och 2 dagar som regisserats av Cristian Mungiu har beskrivits av många som obehaglig. Enligt regissören svimmade folk på premiären.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar

Klaustrofobisk, obehaglig och fantastiskt bra

Klaustrofobisk, obehaglig och fantastiskt bra

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Den blev utsedd till Bästa Film på Stockholm filmfestival och vann också Guldpalmen i Cannes tidigare i år. Rumänska 4 månader, 3 veckor och 2 dagar som regisserats av Cristian Mungiu har beskrivits av många som obehaglig. Enligt regissören svimmade folk på premiären.
Tummen upp!

Historien handlar om Otilia som ska hjälpa sin rumskompis Gabita att genomföra en illegal abort. Året är 1987 och preventivmedel är förbjudet i Ceausescus Rumänien där Securitates allseende öga kräver konstanta id-kontroller och får människor att ständigt kasta en blick över axeln. Men detta utgör bara en mörk fond för historien som förstärker den underliggande känslan av hot. I fokus står snarare de mänskliga relationerna och hur de formas av ett repressivt samhälle.

Otilia är en överlevare som vet hur hon ska ta sig fram i en snårig vardag med hjälp av en viss dos street smartness. Under hennes kamp mot osamarbetsvilliga hotellreceptionister och den manipulative herr Bebe, som ska utföra aborten, slår hon knut på sig själv för att möjliggöra Gabitas abort. Samtidigt som hon också måste hålla god min för sin pojkvän, som vill att hon ska komma på mammans födelsedagsmiddag. Gabita själv saknar nerver och verkar totalt handlingsförlamad.

När de tre huvudpersonerna möts i hotellrummet där aborten ska ske inleder Herr Bebe med att sakligt beskriva allvaret i situationen och vilken blodig affär det hela kan sluta i. Allt hänger på hur länge Gabita varit gravid. Först här börjar vi se den snara som hela tiden har vilat kring tjejernas hals och hur den nu långsamt börjar dras åt med varje steg de tar för att nå sitt mål. Från denna punkt börjar obehaget växa i magen.

Historien berättas lugnt och hypereffektivt i ett enkelt bildspråk. Kameran är stilla och de långa tagningarna behöver inte många klipp för att ändå framkalla en rysande känsla hos betraktaren. Regissören vet att det som inte syns i bild är det som skrämmer mest.

Avsaknaden av musik är påtaglig och följer väl den realistiska stilen som är en gemensam nämnare för många filmare i forna östblocket. Istället finns här Otilias andetag som förstärker känslan av närhet och driver den klaustrofobiska känslan i spinn.

Anamaria Marinca är strålande i rollen som Otilia. I hennes ansikte ser vi den smärtsamma förändringen från vinnare till total uppgivenhet. Manuset växte fram efter hand under inspelningen och en del trådar har tappats bort på vägen. Men dialogen är mycket välskriven, vilket blir extra tydligt med de långa tagningarna. Det bär hela vägen, ända fram till det perfekta slutet.

Missa inte!

Publicerad 2007-11-28

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “4 månader, 3 veckor och 2 dagar”

Bilder från “4 månader, 3 veckor och 2 dagar”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “4 månader, 3 veckor och 2 dagar”

Dela “4 månader, 3 veckor och 2 dagar” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

4 månader....

Hej.Läste Jessicas recension av filmen och blev väldigt nyfiken på den. Nu har jag sett den och blev oerhört berörd. Otroligt bra helt enkelt. Utan din recension hade jag säkert missat den. Tack!

Torgerd

2007-12-06 22:27:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

4 månader, 3 veckor och 2 dagar

Originaltitel

4 Luni, 3 Săptămîni şi 2 Zile

Speltid i minuter

113

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2007-11-30

Produktionsländer
Språk

rumänska

Budget

852 510 (US-dollar)

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Brasilien 2008-01-25
Rumänien 2007-09-14
Island 2007-10-06 16
USA 2007-10-10
Ungern 2008-01-10 16
Italien 2007-08-24
×