1408

Ett helt register av förtryckta känslor

Ingen har klarat sig längre än 1 timme där inne. 56 personer har dött i rummet. Den informationen borde få vilken människa som helst att boka ett annat rum, helst på en annan våning. Men Mike Enslin, en cynisk författare, lite vilsen i livet, som skriver om hemsökta hus, tror inte på spöken och insisterar på att få rum 1408 på Dolphin Hotel.

1408

Ett helt register av förtryckta känslor

Ett helt register av förtryckta känslor

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Ingen har klarat sig längre än 1 timme där inne. 56 personer har dött i rummet. Den informationen borde få vilken människa som helst att boka ett annat rum, helst på en annan våning. Men Mike Enslin, en cynisk författare, lite vilsen i livet, som skriver om hemsökta hus, tror inte på spöken och insisterar på att få rum 1408 på Dolphin Hotel.
Tummen upp!

Mike Enslin tänker avslöja det hemsökta hotellet som en bluff, men rum 1408 liknar inget av de rum Enslin sovit i tidigare. Om det var svårt att checka in i detta rum, kommer det vara ännu svårare ätt checka ut.

På affischerna för denna film återfinns både John Cusack och Samuel L. Jackson, men Jacksons karaktär som den varnande hotellägaren är väldigt liten i jämförelse med Cusacks som verkligen får utrymme i rum 1408. Hade gärna sett att Jacksons Mr Olin fått spela ut lite mer. Men när Cusack kliver av på våning 14, är det bara Cusack för hela slanten. Det är också nu det börjar bli lite kusligt. Våning 13 försvinner ju inte bara för att man går direkt från våning 12 till 14.

Det läskiga med hotellrum är att det blir så slutet, så litet. Speciellt om man blir inlåst. Rum 1408 är i en klass för sig. Det är ett rum du inte vill bli ensam med dina förträngda minnen i. Rummet blir en egen karaktär som ständigt byter skepnad. Och den är inte snäll. Samtidigt som Mike måste lösa mysteriet med rummet för att ta sig ut får han besök av det förflutna. En klockradio håller koll på tiden, en timme har han på sig. Bisarrt är bara förnamnet. Det blir en kamp mot demoner och tid. Hur länge kan man stå ut med sig själv egentligen? Linjen mellan verklighet och fantasi suddas ut för både Mike och oss som åskådare. Man ser bara det man vill se. Det är rummet mot Mike. Cusack mot rummet. Han är en pålitlig skådespelare som levererar och här får han spela ut ett helt register av förtryckta känslor och tankar och minnen.

Filmen bygger på en Stephen King-novell och visst får man lite Shining-vibbar. Den svenske Mikael Håfström (Ondskan, Derailed) som står för regin är en ganska ojämn regissör, vilket tyvärr känns lite i filmen. Jag tycker inte att 1408 håller hela vägen ut, en del dåliga specialeffekter i mitten hade man kunnat vara utan och ibland försöker den vara rolig på fel ställen. Men trots detta är den ändå ganska intressant, underhållande och kuslig. Den vinner mycket på att den inte är så mycket skräckfilm, utan snarare en psykologisk thriller. Absolut sevärd. Men risken finns att du inte kommer att kunna sova nästa gång du bor på hotell.

Publicerad 2007-10-03

 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “1408”

Bilder från “1408”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “1408”

Dela “1408” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Clown

Den Clownen var jätte läskig hela bio salongen skrek och en liten kille började gråta när hammar mannen komn jag tyckte som 11:åring kolla den inte

MaTTi

2009-05-17 10:06:00

vidrig!!!

ja,bara framför tv:n var den vidrig. Man hoppar till minst, ja fem gånger i minuten!!! Ja som elva åring såg jag den, det borde jag inte gjort men i alla fall så var den inte bra helt vidrig, vidrig fatta!!!!! Ingen kvälls film om jag säger så!!!

hugo.a

2008-05-19 21:53:00

jösses

john cusack brukade ju va med i bra filmer,men det är väl som vi andra=pengarna...

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2008-01-13 18:01:00

Inte klart det sämsta man har sett, men dålig är den.

mrki

2007-10-29 07:26:00

hemsk!

filmen var väldigt hemsk, jag skrek till någån gång men var den enda i hela biosalongen som skrek, jag håller med om att den var lite uttjatad i mitten med special effekterna. och jag håller med om att jag kommer vara rädd nästa gång jag sover på hotell! :) men som mikael håfström sa på premiären: deär inte fånigt att titta under sängen om de är spöken där. njut av en läskig psykisk film!

Linda

2007-10-23 23:32:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

1408

Originaltitel

1408

Speltid i minuter

94

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2007-10-26

Produktionsbolag
Produktionsland

USA

Budget

25 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2007-12-06

×
×
×