Ronja Rövardotter (1984)

överlevnadskamp i Mattisskogen

Ronja Rövardotter (1984)

överlevnadskamp i Mattisskogen

överlevnadskamp i Mattisskogen

  • Översikt
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Filmfakta
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Unga Ronja växer upp i Mattisborgen där hennes far Mattis är hövding för ett rövarband. Natten när hon föddes klövs borgen i två delar av ett blixtnedslag.

På samma sätt som det tidigare så ointagliga rövarfortet försvagats har även Ronjas ankomst som en blixt öppnat den tidigare så hårdhudade rövarhövdingens hjärta. En faderskärlek blommar upp och det smärtar honom när hans dotter en dag ber om att få gå utom borgens trygga famn. Lovis, Ronjas mor, är dock mindre orolig och efter att Mattis noggrant räknat upp vad Ronja bör akta sig för, får Ronja fri lejd att lära känna skogens skönhet och väsen.

Lugnet bryts när den konkurrerande rövarhövdingen Borka plötsligt flyttar in i den andra delen av Mattisborgen. Ronja blir dock i hemlighet vän med den jämnårige Birk, Borkas son. När de två hövdingarnas konflikt sätts på sin spets tvingas Ronja att välja mellan att stödja sin far eller att följa sitt samvete. Hon väljer det senare och inte bara sviker Mattis utan avslöjar därmed sin vänskap med Birk. I och med det förskjuts Ronja av sin far Mattis som förkunnar att han inte längre har något barn. Ronja är inte, enligt honom, hans dotter längre.

Mot sin vilja lämnar Ronja Mattisborgen och flyr till Björngrottan tillsammans med Birk som har rymt, där de får uppleva både glädje och överlevnadskamp i Mattisskogen. Samtidigt råder en fars kamp för att dels kunna släppa taget om sitt barn, men framför allt kunna släppa taget om den egna stoltheten, erkänna sina misstag och be sitt barn om förlåtelse. (Utdrag ur Wikipedias artikel om Ronja Rövardotter / CC BY-SA 3.0)

 

Listor & Nyheter

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Ronja Rövardotter”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om “Ronja Rövardotter”

Dela “Ronja Rövardotter” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Ronja Rövardotter

Originaltitel

Ronja Rövardotter

Speltid i minuter

126

Produktionsår

1984

Biopremiär i Sverige

1984-12-14

Produktionsländer
Internationell premiär

1984-12-14

×
×