Stockholm Boogie

Skönt och roligt om en sommarnatt i stan

En ljummen sommarnatt bland buskarna på Söder. Två killar, en tjej och en flaska sprit. En ex-flickvän, en ensam tjockis med diktardrömmar, en galen utomhusfest, en ännu galnare taxichaufför och en känsla av odödlighet. Det är upplägget för Stockholm Boogie. Tvillingbröderna John och Karl-Uno Lindgrens långfilmsdebut höjer vår recensents humör flera grader.

Stockholm Boogie

Skönt och roligt om en sommarnatt i stan

Skönt och roligt om en sommarnatt i stan

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En ljummen sommarnatt bland buskarna på Söder. Två killar, en tjej och en flaska sprit. En ex-flickvän, en ensam tjockis med diktardrömmar, en galen utomhusfest, en ännu galnare taxichaufför och en känsla av odödlighet. Det är upplägget för Stockholm Boogie. Tvillingbröderna John och Karl-Uno Lindgrens långfilmsdebut höjer vår recensents humör flera grader.
Tummen upp!

Filmen utspelar sig under en lång sommarnatt i Stockholm. Det visar sig att väldigt mycket kan inträffa under en enda natt... Kusinerna Jerka (Erik Johansson) och Hoffe (Jens Malmlöf) har varit ute för att fira att Jerka blivit singel. Till Hoffes stora besvikelse har inga intresserade damer dykt upp.

Plötsligt blir de dessutom utkastade från stället och står vid Slussen och tjafsar. På jakt efter ytterligare nöjen försöker Hoffe få med sig alla tjejer han träffar. Men det går sådär. Tills Natalie (Maria Lindström), som missat sin nattbuss, dyker upp. De tre spenderar natten tillsammans. Dricker drinkar och folköl, diskuterar kärlek och framtid, och frågan är väl egentligen bara vem av killarna Natalie gillar mest?

Trots att replikerna ibland får mig att känna mig mycket äldre än vad jag är så är det mycket som är skönt och roligt med den här filmen. Den är lättsmält och banal, en "Babylonsjukan" del 2. Inga större överraskningar, men den höjde ändå mitt humör flera grader.

Framförallt så tycker jag att skådespelarna är väldigt rätt. Alla karaktärer känns genomtänkta och äkta och funkar hela vägen. Roligast är dock att Dan Beckmans sidekick Sascha dyker upp som den galna svarttaxichauffören.

Tvillingbröderna har hunnit med en del trots att de bara är 25. Sedan de började jobba ihop under tonåren har de gjort musikvideos, reklamfilm och sketcher för SVT - och det märks. Jag tycker att den riktiga rutinen saknas. Historien är bra, men känns lite tunn och styltande ibland. Kanske är det ovanan vid formatet långfilm som gör det.

Oavsett så smälter jag tveklöst när jag påminns om sommarnätter jag själv varit med om. Solnedgång vid de flygande damerna på Skinnarviksberget och ljumma nattbad med flörtande och fjärilar i magen. Det är trots allt något väldigt speciellt med sommarnätter i Stockholm. Även i det här fallet.

Publicerad

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Stockholm Boogie”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Stockholm Boogie”

Dela “Stockholm Boogie” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

klart 10/10

Riktigt bra film, man blir glad av o se filmen och ser fram emot sommaren, hoppas verkligen det kommer några liknande filmer. Otroligt bra.

Pelle

2009-05-29 02:24:00

ATT den är bra!

Det här är klockren jävla underhållning rent ut sagt. Visst, det handlar knappast om något världsomvälvande. Men det kanske är det som är det skönaste också. Att säga att folk över arton och känner igen sig är tragiska ger mig en ganska bra beskrivning på vilken sjukt tråkig person med ett monstertrist liv den personen måste leva. Det här är livet.. Det är smutsigt. Det är kaos. Det är barnsligt. Men framförallt så är det förbannat jävla kul! Se den. Tänk inte så mycket. bara lev er in i det. skratta.

Erik

2009-03-27 18:30:00

Men snälla...

Men...en recensent som tycker att det här är en BRA film måste väl ändå fullständigt ha missuppfattat sin roll i tillvaron. OK, svara bara på frågan: vad handlar den här filmen om? Svaret kan faktiskt bara bli ett ändå stort tomt svart hål, för något mer manusbefriat har jag nog aldrig sett. Att sen skådisarna spelar över till ren buskisnivå gör knappast saken bättre. Fullbordar katastrofen snarast...

micke

2008-09-22 21:56:00

Kanon!

Tycker filmen är skön, varför ska man ta allt så allvarligt? E väl bratsen på Stureplan som tycker det e pinsamt att bli sedda som de i Merca CLKn som väl va lite för billig isåfall.. Skön film!

Bengan

2007-11-15 11:31:00

kanon iaktagelse

Riktigt fint att ni har kunnat pricka in dessa karaktärerna så klockrent alltså! Har haft det precis som Jerker men hehe aldrig hittat en sån kanon tjej som maria som spelar theresia i filmen önskar jag hade fått träffa gänget alltså hade säkert kunnat diskuterat flera nätter ;) Kramar på er allihop // CK en ensam varg vilsen i det sociala spelet och därmed en ensam varg med full förståelse och respekt PEACE.

Christoffer

2007-07-19 22:53:00

Skrattretande

Recensenten skriver att "Alla karaktärer känns genomtänkta och äkta och funkar hela vägen.". Har vi sett samma film?! Karaktären har dragits till en sån extrem att de blir parodier på sig själva. Clichéerna radas upp en efter en. Om det finns stockholmare som har fyllt arton som kan känna igen sig i det här så tycker jag synd om er. Enda som är positivt är det vackra fotot och miljöerna. Dialoger, karaktärer o regi är under all kritik.

Mattias

2007-07-01 12:25:00

kass film! se den inte..

Anonym

2007-06-19 01:41:00

Bästa filmen någonsin

Bästa filmen någonsin! Som en scen när Terrorese och Josef sitter i bilen och Josef brusar upp, sedan säger han det mest klockrenaste - Förlåt att jag brusa upp nu åker du och jag och letar upp den här killen också dödar jag honom. Så klockren kommentar!

Jonna Engström

2006-11-10 13:37:00

Stockholm Boogie!

Utan tvekan bästa filmen som någonsin gjorts!! "Förlåt att jag brusa upp. Nu åker du och jag här ifrån. Och så hittar vi den här killen. Och så dödar jag honom." Har aldrig skrattat så mycket som när jag sätt den här filmen! Och ikväll blir det till att pimpla vin med tjejorna och kolla änuu en gång.... : D

Anne

2006-11-10 13:33:00

Stockholm Boogie

Originaltitel

Stockholm Boogie

Speltid i minuter

82

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-10-28

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2006-02-08
×